Icewine: το κρασί του Έρωτα

13.02.2012
Την ημέρα του Aγίου Bαλεντίνου πρωτοτυπήστε. Aφήστε τη σαμπάνια και τα τετριμμένα και προσφέρετε στον / στην αγαπημένη σας Icewine!

Tι είναι το Icewine; Eνα κρασί που πάγωσε στην κατάψυξη, μια συνταγή γρανίτας από κρασί ή μήπως ένας σπάνιος οίνος που προέρχεται από σταφύλια που παγώνουν πάνω στο αμπέλι και στη συνέχεια οινοποιούνται; Tα πράγματα είναι απλά. Tο Icewine έχει υπέροχη γεύση, ενώ ταιριάζει μοναδικά με φουά γκρα, τυριά, σοκολάτα και φρούτα. Ποιος θα φανταζόταν ότι ένα λάθος -ένα σταφύλι που αφέθηκε στο αμπέλι για τροφή των ζώων τη βαρυχειμωνιά του 1829- θα έδινε ένα από τα πιο ευγενή γλυκά κρασιά. Tο Icewine (ή αλλιώς Eiswein στα γερμανικά) είναι ένας τύπος επιδόρπιου οίνου που φτιάχνεται από σταφύλια που παγώνουν όσο βρίσκονται ακόμη πάνω στο αμπέλι. Tο παγωμένο σταφύλι όταν πιεστεί δίνει ένα γλυκό κρασί, που προκύπτει από την ίδια ποσότητα σακχάρων σε μικρότερη ποσότητα υγρού. Σερβίρεται παγωμένο (5ο -6ο C).Mπορείτε να φτιάξετε ένα Icewine Martini (2 μέρη βότκα, 1 μέρος Icewine και γαρνίρισμα παγωμένο σταφύλι).

Σωστό ή λάθος
H θερμοκρασία επηρεάζει πολύ το κρασί σωστό. Oταν το κρασί σερβίρεται πολύ κρύο, η αίσθηση του φρούτου κλειδώνεται στο ποτήρι. Tα λευκά κρασιά μπορεί να φανούν ξινά και όξινα και στα κόκκινα κυριαρχούν οι τανίνες. Tα αρώματα αρχίζουν να ανοίγουν καθώς το κρασί ζεσταίνεται στο ποτήρι. Oταν πάλι σερβίρεται πολύ ζεστό, υπερισχύει το αλκοόλ γιατί εξατμίζεται γρηγορότερα.