Με το έντονο χρώμα της μανδηλαριάς

11.03.2009
Ποικιλία προερχόμενη αρχικά από το Αιγαίο πέλαγος, τις Κυκλάδες, τη Ρόδο και την Κρήτη αλλά στη συνέχεια επεκτάθηκε σε Πελοπόννησο, Αττική, Θεσσαλία και Μακεδονία. Η ωρίμανση και ο τρύγος της γίνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου και φημίζεται για το έντονο χρώμα της. Τα κρασιά που μας δίνει χαρακτηρίζονται από μέτρια έως υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ αλλά και χαμηλή προς μέτρια ένταση στο άρωμά του. Συμμετέχει στην παραγωγή οίνων με Ονομασία Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος αλλά και αρκετών τοπικών οίνων.

Κτήμα Φουντή
Η οικογένεια Φουντή κατάγεται από τη Στράντζα της ανατολικής Θράκης. Το 1914 παίρνει το δρόμο της προσφυγιάς και έπειτα από περιπλάνηση 10 ετών εγκαθίσταται τελικά στην περιοχή της Νάουσας, όπου μαζί με άλλες προσφυγικές οικογένειες ιδρύουν τον οικισμό της νέας Στράντζας. Εδώ ο Γιώργος Φουντής και ο γιος του Θεόδωρος γνωρίζουν την αμπελοκαλλιέργεια και φυτεύουν τον πρώτο τους αμπελώνα με ξινόμαυρο, το 1930. Την παράδοση συνεχίζει ο Νικόλαος Φουντής, ο οποίος και επεκτείνει τα αμπέλια της οικογένειας. Οι αρχικώς υποτυπώδεις εγκαταστάσεις έχουν δώσει τη θέση τους σε ένα μικρό σύγχρονο οινοποιείο, το οποίο βρίσκεται στο μαγευτικό φυσικό περιβάλλον της νέας Στράντζας.

Ναουσαία
Οίνος ερυθρός ξηρός με έντονο κόκκινο βαθύ χρώμα. Αρώματα μικρών κόκκινων φρούτων με πινελιές κακάο και καφέ. Στόμα γεμάτο με καλά δομημένες τανίνες, πλούσιο σώμα και καλή επίγευση. Κρασί που επιδέχεται μακρόχρονη παλαίωση. Συνοδεύει κρέατα σχάρας καθώς και κρέατα με πικάντικη σάλτσα.

Ολγανος
Ερυθρός ξηρός οίνος. Εντονο κόκκινο λαμπερό χρώμα. Στη μύτη κυριαρχούν τα αρώματα του ξινόμαυρου με νότες κόκκινων φρούτων, φρέσκου ξύλου και μπαχαρικών. Το μπουκέτο του αναπτύσσεται με περαιτέρω παλαίωση στη φιάλη. Στο στόμα είναι μαλακό με καλό σώμα και καλή επίγευση. Συνοδεύει κρέατα σχάρας, αρνάκι και μοσχάρι με κόκκινη σάλτσα. Δένει καλά με πικάντικη κουζίνα.

Λευκός Φουντή
Οίνος λευκός. Χρώμα ανοιχτό κίτρινο με πράσινες ανταύγειες. Λεπτά αρώματα φρούτων και λευκών λουλουδιών. Στο στόμα είναι δροσερό, ντελικάτο με καλό σώμα και καλή επίγευση. Συνοδεύει ψάρια στο τηγάνι, άσπρα κρέατα, ντολμαδάκια και πιάτα λαχανικών. Δένει όμορφα με ελληνικά τυριά.

Κτήμα Φουντή
Ξηρός ερυθρός οίνος. Χρώμα εξελιγμένο με ιώδεις ανταύγειες. Πλούσιο μπουκέτο με νότες ώριμων κόκκινων φρούτων, μπαχαρικών και ξύλου. Στόμα γεμάτο με τανίνες που αναπτύσσονται όμορφα και μεγάλης διάρκειας επίγευση. Συνοδεύει κρέατα ψητά καθώς και με κόκκινη σάλτσα. Συνδυάζεται τέλεια με κίτρινα τυριά.

Τρυγίας Φουντή
Λευκός οίνος μοναδικό στο είδος του, που δείχνει τις δυνατότητες του ξινόμαυρου ως πρώτη ύλη για λευκούς οίνους. Χρώμα χρυσαφί. Πολύπλοκο μπουκέτο, όπου συνδυάζονται τα αρώματα του ξινόμαυρου με τα αρώματα που προσδίδει το βαρέλι στο κρασί. Στο στόμα είναι γεμάτο με μια πιπεράτη γεύση, πλούσιο σώμα και μεγάλης διάρκειας επίγευση.