Σημεία των καιρών

31.08.2011
Πτώση στις πωλήσεις εμφιαλωμένων κρασιών και επιστροφή στο χύμα. Η κρίση εχει επιπτώσεις και στο οινικό κόσμο.

Φαίνεται ότι αυτήν την περίοδο τα πολύ ακριβά κρασιά δεν κινδυνεύουν να χάσουν τον φελό τους και θα έχουν την ευκαιρία να παλαιώσουν λίγα χρόνια ακόμη, μένοντας στα κελάρια έως ότου οι μερακλήδες και έχοντες αγοραστές επανακάμψουν στο σκηνικό. Ενα κιβώτιο από 12 μπουκάλες του φημισμένου Château Mouton Rothschild 2005, αξίας πάνω από 11.000 λίρες στη αγορά του Λονδίνου, έχει χάσει τώρα το 40% της αξίας του, λένε οι ειδικοί. Η συζήτηση όμως δεν αφορά μόνο αυτές τις εξωπραγματικές για πολλούς περιπτώσεις. Η κρίση χτυπά όλον τον κόσμο του κρασιού. Τα χαρακτηριστικά είναι κοινά διεθνώς και δεν διαφέρουν στην ελληνική αγορά. Λιγότερες πωλήσεις μπουκαλιών κρασιού στα εστιατόρια, περισσότερο κρασί σε ποτήρι, λιγότερα ακριβά κρασιά. Πώς αντιδρά ο καταναλωτής σε αυτές τις συνθήκες; Στρέφεται σε φτηνές και ποιοτικά κακές επιλογές παραμερίζοντας όσα έμαθε για τις ποικιλίες, τις χρονιές και τους συνδυασμούς; Οχι. Τώρα είναι ευκαιρία να εφαρμόσει στην πράξη τις γνώσεις του και να εκλογικεύσει τις επιλογές του. Ετσι μπορεί να να δώσει έμφαση στη σχέση τιμής?ποιότητας ώστε κάθε γουλιά που θα πίνει να αξίζει τα λεφτά της.

Γλυκιά άφιξη
Με ένα νέο γλυκό κρασί εμπλούτισε τη σειρά των ετικετών του από την Κρήτη ο Ομιλος Μπουτάρη. Πρόκειται για το Μοσχάτο Σπίνας, έναν λευκό, φυσικώς γλυκύ οίνο έντονο χρυσαφί χρώμα και κίτρινες ανταύγειες. Πολύπλοκο μπουκέτο όπου με αρώματα εσπεριδοειδών, ανανά και γκρέιπφρουτ ενώνονται με αρώματα μελιού και χαμομηλιού. Στο στόμα εμφανίζει πολύ καλή δομή, πλούσια λιπαρή γεύση με μεγάλης διάρκειας επίγευση. Σερβίρεται στους 6οC-8οC και συνοδεύει τάρτες, παγωτά, φρούτα και δυνατά, μαλακά και σκληρά τυριά.

Pick of the week: Φιάλη για συλλέκτες
Μια φιάλη ποτού βγαλμένη από την υψηλή ραπτική. Η Γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας Catherine Malandrino, η οποία κατέκτησε το Χόλιγουντ και από εκεί ολόκληρο τον κόσμο της μόδας, σχεδίασε και υπογράφει μια νέα, περιορισμένης έκδοσης φιάλη του λικέρ Cointreau. Εχοντας ελάχιστα αλλάξει εδώ και 160 χρόνια, η φιάλη του Cointreau έχει αποδειχθεί ένα από τα βασικά συστατικά επιτυχίας του προϊόντος. Η πρόταση της Catherine Malandrino ήταν απλή: μία από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες της Αμερικής, σύμβολο της γαλλο-αμερικανικής φιλίας, το Άγαλμα της Ελευθερίας, πρωταγωνιστεί στη συλλεκτική φιάλη ντυμένο με διχτυωτή «φορεσιά». Το λογότυπο εμφανίζεται σαν κόσμημα ανάμεσα σε αστέρια.

Μικρές συμβουλές για τους φίλους του κρασιού
Οι ενδεδειγμένες θερμοκρασίες σερβιρίσματος του κρασιού είναι: 6οC-9οC για τα αφρώδη, τα ημίγλυκα και τα γλυκά, 9οC-12οC για ξηρά λευκά και ροζέ, 12οC- 16οC για τα φρέσκα κόκκινα, 16οC-18οC για τα κόκκινα κρασιά παλαίωσης.