Το τέλειο μαρτίνι

30.06.2009
Luis Bunuel, Alfred Hitchcock, Clark Gable, James Bond. Κάθε κοσμοπολίτης που σέβεται τον εαυτό του πίνει Dry μαρτίνι με τον δικό του τρόπο.

Από την Ντένη Καλλιβωκά

Kαι κάθε σοβαρός barman έχει τη δική του συνταγή. Iσως δεν είναι τυχαίο το ότι κορυφαίοι barmen από μητροπόλεις του κόσμου φτιάχνουν τα μαρτίνι τους με Tanqueray No. Ten και ίσως σε αυτό να οφείλουν τη φήμη και την επιτυχία τους.

Το Dry μαρτίνι, κοσμοπολίτικo και κλασικό, είναι το κοκτέιλ που ανέκαθεν είχε φανατικό κοινό για το εκφραστικό, κομψό, straightforward στυλ του. Στη δική μου εκδοχή του Dry μαρτίνι κατέληξα δοκιμάζοντας τα μαρτίνι κορυφαίων bartenders από όλον τον κόσμο, διαπιστώνοντας ένα κοινό χαρακτηριστικό: Το τζιν Tanqueray No. Ten, που με τη φινέτσα του και τη φρεσκάδα των αρωμάτων του δίνει άλλη διάσταση στο ποτό και το αναγάγει σε μύθο.

Λονδίνο: Ο Giuliano Morandin, εμβληματικός bartender στο Τhe Bar, στο ξενοδοχείο Dorchester, για πάνω από 20 χρόνια, έχει φτιάξει Dry μαρτίνι για αρχηγούς κρατών, πρίγκιπες και διάσημους ηθοποιούς.

Νέα Υόρκη: To Dry μαρτίνι του Brian Miller στο Death & Co παίρνει τη φινέτσα του από το Tanqueray No. Ten και σπιρτάδα από τη φλοίδα γκρέιπφρουτ που «στύβει» από πάνω.

Μιλάνο: Το μαρτίνι του Luca Pirola στο Tearose cafe ξεχωρίζει με το ροδόνερο και τα ροδοπέταλα για γαρνίρισμα.

Αθήνα: Ο Γιάννης Τσίρος, στο Galaxy bar, αποδίδει τον απόλυτο σεβασμό στο Dry μαρτίνι, φορώντας κατά την παρασκευή του λευκά γάντια. «Το τέλειο μαρτίνι είναι σαν το κρύσταλλο».

Tokyo: Η Yukiyo Kurihara στο Mandarin Oriental Bar θεωρεί το Dry μαρτίνι τον βασιλιά των κοκτέιλ. Για το δικό της, σπάει τον πάγο με παγοκόφτη και προσθέτει ιαπωνικό λικέρ yuzu.

Miami: Ο Philil Knott στο Setai Bar δηλώνει: «Είσαι ό,τι πίνεις», προσθέτοντας στο μαρτίνι του λικέρ Acai και Lemongrass δίνοντάς του εξωτικό touch Miami.

Shangai: Ο Alex Qian στο Bar Rouge πιστεύει ότι η καλύτερη γαρνιτούρα στο τέλειο μαρτίνι είναι μισό κουμκουάτ.

Barcelona: Ο Jose Marίa Gotarda στο Ideal Bar λατρεύει να παρατηρεί την έκφραση του πελάτη όταν πίνει ένα τέλειο ποτό. Χρησιμοποιεί sherry και φλοίδα πορτοκαλιού στο μαρτίνι του.