Γευστική περιπλάνηση με ποικιλίες Τοσκάνης

13.04.2011

Οι ποικιλίες της Τοσκάνης επιστρέφουν δυναμικά στο οινικό προσκήνιο και εκφράζουν την πιο μοντέρνα εκδοχή του ιταλικού αμπελώνα.

H απόλαυση ενός κρασιού της περιοχής ισοδυναμεί με ταξίδι. Μια περιπλάνηση στην Τοσκάνη είναι μια απολαυστική εμπειρία. Ενας παράδεισος γεμάτος αμπέλια, ηλιόλουστους λόφους και ελαιώνες σε ένα χαλί από αγριολούλουδα, ένα μεσογειακό πανέμορφο τοπίο που αξίζει να το επισκεφτεί κανείς στις αρχές του καλοκαιριού.

Μέσα από μικρούς λοφίσκους ξεπηδούν μεσαιωνικές πόλεις και χωριά, με τη Σιένα να κρατάει τα σκήπτρα. Ομως, οι καταπράσινοι γραμμικοί αμπελώνες με τα ολόφρεσκα μεταξένια φύλλα είναι που δίνουν τον τόνο στην περιοχή.

Εδώ βρίσκονται μερικοί από τους πιο σημαντικούς της Ιταλίας. Το κρασί του Chianti για πολλές δεκαετίες στιγμάτισε αρνητικά την ιταλική οινοπαραγωγή. Η φολκλόρ μικρή νταμιτζάνα με την ψάθινη φούστα είχε την ίδια διεθνή απήχηση με τη δική μας ρετσίνα.

Οι Τοσκανοί κατάλαβαν το λάθος τους γρήγορα και ξέπλυναν τη «ρετσινιά». Οι οινοπαραγωγοί εδώ (με οικόσημα μέχρι και 26 γενιές πίσω), όπως οι Antinori και οι Frescobaldi, ταυτίζονται με τη γη, την παράδοση, τη τέχνη και τον πολιτισμό, εκφράζοντας μοναδικά το πνεύμα της Τοσκάνης.

Κατάφεραν να φτιάξουν γοητευτικά χαρμάνια και θρυλικές ετικέτες με ντόπιους και ξενικούς κλώνους. Σήμερα τα Super-Tuscans, με σύνθετες μυρωδιές, τραγανό στόμα και μακρά επίγευση, κατακτούν την υφήλιο.

Οσον αφορά τις ποικιλίες, η κυριότερη κόκκινη είναι το Sangiovese, από την οποία γίνεται και το Chianti. Τα τελευταία χρόνια καλλιεργούνται και ξένες ποικιλίες, όπως τα Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Syrah, με αποδοτικότερη το Merlot. Τα Fattoria San Giusto a Rentennano, Castello di Ama, Vecchie Terre di Montefili είναι κάποια από τα κτήματα της περιοχής που κάνουν εξαιρετική δουλειά.

Τα παραδοσιακά πιάτα της Τοσκάνης βρίσκουν το ιδανικό τους ταίρι: Panzanella ψωμί με φρέσκια τομάτα και μυριστικά με ένα Chianti classico. Τορτελίνι με βότανα μαζί με ένα ποτήρι trebbiano toscano. Γευστικά πιάτα με τρούφα, σαλιγκάρια με πολέντα με το γοητευτικό Montepulciano. Τέλος, κυνήγια και τοσκανέζικα λουκάνικα με φασόλια παντρεύονται άψογα με το διάσημο Sangiovese.

Από τον ΝΙΚΟ ΜΑΟΥΝΗ