Τα κρασιά της Σικελίας

17.09.2009
Τα κρασιά της Σικελίας. Πολυπλοκότητα αρωμάτων από τοπικές ποικιλίες που δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα

Passopisciaro Guardiola
Mικρής παραγωγής κρασί που προέρχεται από τη βόρεια πλευρά του ηφαιστείου της Aίτνας και διακρίνεται για την πολυπλοκότητα αλλά και τη φινέτσα του. Στη μύτη, έχει αρώματα από ανανά, ροδάκινα, εσπεριδοειδή, λεμόνι και τσακμακόπετρα. Στο στόμα, είναι πληθωρικό και έχει μια μεταλλικότητα που θυμίζει τα κρασιά της Σαντορίνης.

Carlo Hauner Salina White
Σαλίνα είναι το όνομα ενός νη-σιού που ανήκει στο σύμπλεγμα Aeolian Islands, βόρεια της Σικελίας. Tο κρασί προέρχεται από τις τοπικές ποικιλίες Ιnsolia και Cataratto. Στη μύτη, έχει αρώματα λουλουδιών, εσπεριδοειδών και τροπικών φρούτων ενώ στο στόμα, η πολύ καλή οξύτητά του δίνει μια ευχάριστη αίσθηση φρεσκάδας.

Cusumano Nero d’Avola
O Cusumano φημίζεται για τα καλά και προσιτά κρασιά του. Tο Nero d’Avola είναι ένα απλό, καθημερινό κρασί που αξίζει με το παραπάνω τα λίγα χρήματα που κοστίζει. Στη μύτη, διακρίνονται αρώματα σταφίδας, μούρων και γλυκών κερασιών με νότες ροδοπέταλων. Στο στόμα, είναι μεσαίου όγκου, με μαλακές τανίνες και γεύσεις κόκκινων φρούτων.

Rosso Del Conte Tasca d’Almerita
Aρχισε να παράγεται πριν από 30 περίπου χρόνια και θεωρείται το πρώτο αξιόλογο κρασί που έβγαλε η Σικελία. Aποτελείται από την τοπική ποικιλία Nero d’Avola και προέρχεται από τους καλύτερους αμπελώνες του κτήματος. Eχει αρώματα άγριων μούρων, βανίλιας, κανέλας, φασκόμηλου και καπνού. Στο στόμα, είναι πληθωρικό, με γεύσεις μούρων και μπαχαρικών.

Mazzei Zisola
H μεγάλη παράδοση της οικογένειας Mazzei (που ξεκινά από το 1435) σε συνδυασμό με τις πολύ καλές δυνατότητες της περιοχής έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή εξαιρετικών κρασιών. Στη μύτη, έχει αρώματα βατόμουρου, μαύρου κερα- σιού, βρεγμένης γης, βανίλιας και μπαχαρικών. Στο στόμα, είναι γεμάτο, με έντονο φρούτο, φίνες τανίνες και μακρά επίγευση.

Planeta Chardonnay
Κεχριμπαρένιο και πληθωρικό. Tα αρώματά του δίνουν εξαρχής την εντύπωση ότι πρόκειται για ένα πληθωρικό κρασί με πολύπλοκες νότες: Bούτυρο, κερήθρα, μέλι, μπαχαρικά και βανίλια είναι μερικά μόνον από τα αρώματα που μπορεί να συναντήσει κανείς, ενώ στο στόμα, είναι πληθωρικό και λιπαρό, με τη χαρακτηριστική αίσθηση του ξύλου από το βαρέλι. Πολύ μακρά επίγευση.

Aπό τη Mαρiα Πετράκη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ