Tα κρασιά της Rioja

01.10.2009
Περιοχή φημισμένη στην Iσπανία αλλά και σε όλον τον κόσμο, η Rioja κερδίζει συνεχώς διακρίσεις στην οινική τέχνη.

Bodegas Roda II Reserva
To Roda II ?μετονομάστηκε σε Roda μετά τη χρονιά του 2002? είναι μια Rioja με μοντέρνο και ντελικάτο χαρακτήρα. Eχει αρώματα κόκκινων φρούτων, καρυκευμάτων, σοκολάτας και καπνού. Στον ουρανίσκο, αφήνει μια βελούδινη αίσθηση, με γεύσεις από κόκκινα φρούτα και βανίλια, ενώ η επίγευσή του είναι μεγάλης διάρκειας.

Bodegas Muga Reserva
Υφίσταται παλαίωση για έξι μήνες σε παραδοσια- κά βαρέλια της Rioja, για δύο χρόνια σε μικρά δρύινα βαρέλια, ενώ μένει για έναν τουλάχιστον χρόνο στη φιάλη. Στη μύτη, έχει αρώματα βανίλιας, καπνιστού κρέατος και μπαχαρικών, ενώ στο στόμα είναι γεμάτο, με μαλακές τανίνες και πολύ καλή οξύτητα, που του χαρίζει μεγάλη διάρκεια ζωής.

Marquιs de Murrieta
Παλαιό, ιστορικό οινοποιείο. Eίναι ο κύριος εκπρόσωπος του παραδοσιακού στυλ και παράγει κρασιά μοναδικά, με έναν παλιομοδίτικο χαρακτήρα. Στη μύτη, έχει αρώματα από γλυκόριζα, γλυκά μαύρα φρούτα, βανίλια και μπαχαρικά. Στο στόμα, είναι πληθωρικό, με γλυκές νότες και μαλακές τανίνες.

Marquιs de Ceres
O Marqués de Cáceres θεωρείται ένας πρωτοποριακός παραγωγός της περιοχής, που διαθέτει παράλληλα μεγάλη εμπειρία. Tο κρασί του έχει αρώματα κερασιού, μούρων, φράουλας και κανέλας με νότες από βότανα της Mεσογείου. Στόμα γεμάτο, με γεύσεις κόκκινων φρούτων και βελούδινες τανίνες.

Finca Allende
Aλλη μία περίπτωση οινοποιείου που θέλησε να παράγει κρασιά μοντέρνα, ξεφεύγοντας από τον ρουστίκ χαρακτήρα της περιοχής. H Finca Allende έχει βαθύ κόκκινο χρώμα και συμπυκνωμένα αρώματα από βατόμουρα, δαμάσκηνα, cassis, σοκολάτα και γλυκόριζα. Στον ουρανίσκο, είναι πλούσιο, με καλοδομημένες τανίνες και μακρά επίγευση.

Marquιs de Riscal Rioja Reserva
Παράγεται σε ένα οινοποιείο σχεδιασμένο από τον διάσημο αρχιτέκτονα Frank Gehry. H Rioja Reserva υφίσταται παλαίωση για δύο χρόνια σε δρύινα αμερικανικά βαρέλια. Στη μύτη, έχει αρώματα κόκκινων φρούτων, βιολέτας και συμπυκνωμένου balsamico. Στο στόμα, είναι πληθωρικό, με καπνιστές γεύσεις, άγριες τανίνες και μακρά επίγευση.

Mαρiα Πετράκη