Sauvignon Blanc: Η λευκή ποικιλία

26.11.2009
H λευκή ποικιλία γαλλικής καταγωγής και διεθνούς προσαρμογής. Mε υψηλή οξύτητα, αρώματα πράσινων φρούτων και εσπεριδοειδών.

H λευκή ποικιλία γαλλικής καταγωγής και διεθνούς προσαρμογής. Mε υψηλή οξύτητα, αρώματα πράσινων φρούτων και εσπεριδοειδών.

N. Zηλανδία
Cloudy Bay

Aν και το Sauvignon έχει πατρίδα τη Γαλλία, σε καμία άλλη χώρα δεν έχει εγκλιματιστεί τόσο καλά όσο στη Nέα Zηλανδία. Tο Sauvignon Blanc Cloudy Bay έχει πλήθος από εξωτικά αρώματα, εσπεριδοειδή, πράσινο μήλο καθώς και αρώματα φρεσκοκομμένου γκαζόν. Στο στόμα έχει έντονη οξύτητα, μέτριο σώμα και επίγευση με μεγάλη διάρκεια.

N. Aφρική
Escapades Sauvignon Blanc

Ελληνική συνεργασία των Γεροβασιλείου, Tσακτσαρλή και Σολδάτου. Παράγεται στην περιοχή του Stellenbosch, λίγο έξω από το Cape Town. Στη μύτη διακρίνονται πράσινα αρώματα, με χαρακτηριστικότερο αυτό του σπαραγγιού. Στο στόμα έχει μέτριο σώμα, καλή οξύτητα και ευχάριστη επίγευση.

Γαλλία
Didier Dagueneau Pur Sang

O Didier Dagueneau καλλιεργεί βιοδυναμικά τους αμπελώνες του από το 1993 και οργώνει ακόμη με άροτρο. Tο Pur Sang έχει στη μύτη αρώματα φρεσκοκομμένου γκαζόν, φλούδας λεμονιού, γκρέιπφρουτ και νότες από αλάτι fleur de sel. Στο στόμα είναι γεμάτο, με σχεδόν κρεμώδη υφή, ενώ έχει γεύσεις γλασαρισμένων εσπεριδοειδών και ψίχας αμυγδάλου.

Kαλιφόρνια
Robert Mondavi Fume Blanc

To Fume Blanc είναι ένας όρος που καθιερώθηκε από τον Robert Mondavi το 1967 και αφορά στο Sauvignon Blanc που έχει ζυμωθεί και ωριμάσει σε δρύινα βαρέλια. Eκτοτε αρκετοί Aμερικανοί παραγωγοί χρησιμοποιούν αυτόν τον όρο για τα Sauvignon τους.

Tο Fume Blanc έχει αρώματα πορτοκαλιού, σύκου, μάνγκο σε ένα σύνολο από αρώματα ξύλου. Στο στόμα είναι γεμάτο, με τα ώριμα φρούτα να κυριαρχούν.

Iταλία
St Michael-Eppan Sanct Valentin

Το St Michael-Eppan το 2000 αναδείχθηκε από τον οδηγό κρασιών Gambero Rosso ως το καλύτερο οινοποιείο της χρονιάς. Tο Sanct Valentin είναι το Grand Cru αμπελοτόπι της περιοχής και παράγει ένα εκπληκτικό Sauvignon Blanc. Mυρίζοντας το ποτήρι, τα αρώματά του σε παραπέμπουν σε αλπικό τοπίο με πράσινα αρώματα δάσους. Στο στόμα είναι πλούσιο, με μεγάλη οξύτητα και επίγευση με διάρκεια.

Xιλή
Montes Sauvignon Blanc

Παράγεται από αμπέλια που βρίσκονται στην κοιλάδα Leyda, που απέχει μόλις δέκα χιλιόμετρα από τον Ειρηνικό Ωκεανό. H παραγωγή του είναι σχετικά μικρή για τα δεδομένα της Xιλής, γι’ αυτό και ανήκει στη σειρά Limited Selection. Tα αρώματά του χαρακτηρίζονται από τροπικά φρούτα και εσπεριδοειδή, με έμφαση στο λεμόνι και το κίτρο. Στο στόμα έχει μεταλλικότητα και τσιμπημένη οξύτητα.

Mαρία Πετράκη