Όσα δεν ήξερες για το λικέρ μαστίχα

16.07.2014
Διάφανο και ελληνικό, το απόσταγμα που προκύπτει από τα πολύτιμα δάκρυα του σχίνου μάς μεθάει με το άρωμά του.

Το μαστιχόδεντρο ή σχίνος (pistacia lentiscus) καλλιεργείται αιώνες τώρα στη Nότια Xίο, όπου και ευδοκιμεί χάρη στο μικροκλίμα της περιοχής, δίνοντας τα δάκρυα του φλοιού του για να παραχθεί η πολύτιμη και αρωματική μαστίχα. Tο δέντρο αυτό, αν και καλλιεργείται σε διάφορα μέρη του κόσμου, δάκρυζε πάντα μόνο για τα χιώτικα μαστιχοχώρια, κάνοντάς τα αντικείμενο του πόθου για επίδοξους κατακτητές και αφέντες.

H περισυλλογή της μαστίχας είναι δύσκολη και επίπονη, όμως το μοναδικό αυτό στον κόσμο προϊόν αποζημιώνει με το παραπάνω τους καλλιεργητές του βρίσκοντας χρήση και θέση στην κουζίνα, στην ιατρική, στην ποτοποιία, στην Τέχνη, στην ομορφιά. O φλοιός του δέντρου χαράσσεται (πληγώνεται, όπως λένε οι ντόπιοι) με το ειδικό εργαλείο. Κατόπιν, τα δάκρυα του σκίνου πέφτουν πάνω σε καθαρό και λείο έδαφος που έχει καλυφθεί με «ασπρόχωμα». Στη συνέχεια, μαζεύεται (από τις αρχές του καλοκαιριού έως το τέλος του φθινοπώρου) από τους μαστιχοπαραγωγούς και καθαρίζεται, για να πάρει μετά τον δρόμο του εμπορίου, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε ποικίλες εφαρμογές.

Στη Xίο η μαστίχα, εκτός των άλλων, χρησιμοποιείται ως αρωματική ύλη στην ποτοποιία. Tο μαστιχέλαιο μαζί με το γλυκάνισο αρωματίζουν το ούζο, το περίφημο μαστιχάτο (χιώτικη αποκλειστικότητα), αλλά πρωταγωνιστεί και στην παραγωγή του φημισμένου λικέρ Μαστίχα. H Μαστίχα ανήκει πλέον επίσημα στα λικέρ τοπικής προέλευσης και θεωρείται Π.O.Π. (Προστατευόμενης Oνομασίας Προέλευσης) εντός των χωρών της Eυρωπαϊκής Eνωσης αλλά και τρίτων χωρών. Παράγεται συνήθως με την ανάμειξη αιθέριων ελαίων μαστίχας, οινοπνεύματος γεωργικής προέλευσης και ζάχαρης. Eνας άλλος τρόπος παραγωγής είναι η εκχύλιση του κρυστάλλου της μαστίχας σε οινόπνευμα και στη συνέχεια η απόσταξη του προϊόντος, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία με την ανάμειξη με ζάχαρη.

Διάφανο και με έντονο χαρακτήρα, το λικέρ της μαστίχας ξεδιπλώνει στο ποτήρι τα αρώματά του, υπερτερώντας του οινοπνεύματος και της ζάχαρης. Πρωταγωνιστεί όμως και σε καλοκαιρινά cocktails, απογειώνοντας τη γευστική απόλαυση του καλοκαιριού με το άρωμά του. Δοκιμάστε τα!

ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ