Ιαπωνική επέλαση

04.05.2011
Ο ιδανικός συνδυασμός σούσι με το κατάλληλο κρασί είναι πλέον ένα παιχνίδι που αρέσει σε πολλούς.

Aν πριν από κάποια χρόνια μάς έθεταν διλήμματα του είδους ποιο κρασί ταιριάζει με το σούσι και τo σασίμι ίσως να χαμογελούσαμε αδιάφορα.

Και αυτό όχι μόνο γιατί το σούσι απείχε από το να αποτελεί κάτι το κοινό στη χώρα τού «όλα στα κάρβουνα», αλλά και γιατί οι προβληματισμοί περί ταιριασμάτων οίνου-φαγητού ελάχιστη αποδοχή είχαν. Τα πράγματα, όμως, έχουν αλλάξει.

Ο «γιαπωνέζος» παίρνει την εκδίκησή του από την αθηναϊκή γαστρονομική πραγματικότητα με τα πιο trendy εστιατόρια να εστιάζουν στο σούσι ή, στη χειρότερη περίπτωση, να διαθέτουν sushi bar.

Επί του θέματος τώρα, για να μην πιαστούμε αδιάβαστοι με τα chop sticks στο χέρι, φαίνεται ότι οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η σαμπάνια είναι το ιδανικό ταίριασμα για το unami του ωμού ψαριού .

Αν, τώρα, θέλετε κάτι μη αφρώδες και ίσως λιγότερο ακριβό για να συνοδέψετε τις αλμυρές, γλυκές αλλά και spicy γεύσεις του σούσι, διαλέξτε ένα λευκό κρασί με οξύτητα όπως Ασύρτικο ή Reisling ή με αρώματα φρούτων όπως ένα αλσατικό Gewurztraminer. Η μεγαλύτερη παραχώρηση που μπορείτε να κάνετε προς το ερυθρό είναι τα μονοποικιλιακά της Βουργουνδίας ή κάποια ροζέ αφρώδη κρασιά.

Από τη ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ