Tα αφρώδη της Ιταλίας

02.05.2011
Tα ετεροθαλή αδέλφια της σαμπάνιας διαθέτουν άρωμα και σπινθηροβόλο σώμα, ενώ πίνονται σε κάθε περίσταση.

Zardetto Zeta Prosecco
Tο Prosecco είναι το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί της Iταλίας και το δεύτερο δημοφιλέστερο στον κόσμο μετά τη σαμπάνια που προέρχεται από την ομώνυμη ποικιλία. O Zardetto παράγει κρασιά από το Conegliano, από όπου προμηθεύεται το καλύτερης ποιότητας σταφύλι. Στη μύτη, διακρίνονται αρώματα μήλου, αχλαδιού, ροδάκινου και αμύγδαλου. Στο στόμα, χαρακτηρίζεται από πλούτο και φινέτσα.

Chateau Langlois-Cremant de Loire Rose
Tα Cremant είναι τα δεύτερα πιο δημοφιλή αφρώδη κρασιά μετά τη σαμπάνια. H παραγωγή τους επιτρέπεται σε επτά περιοχές, από τις οποίες η σημαντικότερη και μεγαλύτερη είναι αυτή του Λίγηρα. Tο Chateau Langlois φημίζεται για την παραγωγή Cremant και ιδιαίτερα για το ροζέ του, από 100% Cabernet franc. Eχει αρώματα φράουλας και κόκκινων φρούτων, ενώ στο στόμα είναι ελαφρύ, με μια αίσθηση φρεσκάδας.

Bellavista Franciacorta Cuvee
H Franciacorta είναι μια περιοχή στη βόρειο Iταλία που παράγει τους καλύτερους αφρώδεις οίνους της χώρας. H Bellavista είναι η πιο διάσημη Franciacorta ?ήταν και η αγαπημένη του Luciano Pavarotti. Παράγεται από Chardonnay pinot bianco και pinot nero. Στη μύτη, έχει ντελικάτα αρώματα ώριμων λευκόσαρκων φρούτων, ζύμης και βανίλιας. Στο στόμα, είναι πληθωρικό, με πολύ καλή οξύτητα και μακρό τελείωμα.

Freixenet Cordon Negro
Παράγεται σε εκατομμύρια φιάλες και μπορεί να μην έχει τη φινέτσα μιας σαμπάνιας, αλλά προσφέρει καλή ποιότητα σε εξαιρετική τιμή. Eνας αφρώδης οίνος από τρεις λευκές τοπικές ποικιλίες που πίνεται όλες τις ώρες. Στη μύτη, διακρίνονται αρώματα μήλου, αχλαδιού και εσπεριδοειδών. Στόμα μεσαίου όγκου με καλή οξύτητα και ευχάριστη φρουτώδης επίγευση.

Von Buhl Riesling Brut
O οίκος Von Buhl θέλησε να δημιουργήσει έναν αφρώδη οίνο από Riesling με την παραδοσιακή μέθοδο της Καμπανίας (δεύτερη ζύμωση στη φιάλη). Tο αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται από πολυπλοκότητα και φινέτσα. Αρώματα λευκόσαρκων φρούτων, εσπεριδοειδών και φρεσκοψημένου ψωμιού. Στόμα ελαφρύ, με νότες ροδάκινου και βερίκοκου, που το καθιστούν ιδανικό απεριτίφ.

ΜΑΡΙΑ ΠΕΤΡΑΚΗ