Τα κρασιά που ταιριάζουν με τα σαρακοστιανά

26.02.2017
Σε περίοδο νηστείας δεν σημαίνει οτι πρέπει να αποκλείσουμε το καλό φαγητό και το καλό κρασί.

Mερικα ταιριάσματα-κλειδιά που θα βοηθήσουν να απολαύσουμε το νηστίσιμο μενού μας δίνει η Μαρία Ταμιωλάκη, οινολόγος-οινοποιός, υπεύθυνη παραγωγής στο Κτήμα Ταμιωλάκη:

«Ενας από τους "πρωτοκλασάτους" μεζέδες της Σαρακοστής, η ταραμοσαλάτα, αποκτά άλλη γευστική διάσταση δίπλα σε μια μοντέρνου τύπου ρετσίνα που καταφέρνει να στρογγυλέψει με μαεστρία την οξύτητα του πιάτου.

Το κλασικό μυδοπίλαφο βρίσκει το ιδανικό του ταίρι σε ένα φρέσκο λευκό κρασί, μέτριας οξύτητας και αρωματικής έντασης που αναδεικνύει τη γευστική του πολυπλοκότητα. Το συνοδεύουν άριστα κρασιά από Ροδίτη, Βηλάνα ή και κάποια χαρμάνια που περιέχουν Sauvignon.

Για τα λαδερά πιάτα της κουζίνας μας, το καλύτερο ταίρι τους είναι ένα μοντέρνο, αρωματικό και καλής οξύτητας ροζέ από Κοτσιφάλι και Syrah που ισορροπεί άριστα τη λιπαρότητα αναδεικνύοντας τη γεύση τους.

Το χταποδάκι στα κάρβουνα αναζητά ταίρι σε πιο «σκληρά» συνοδευτικά, όπως η τσικουδιά ή το τσίπουρο που το ισορροπούν γευστικά.

Τέλος, ο μυρωδάτος σιμιγδαλένιος χαλβάς μάς δίνει τη μέγιστη απόλαυση συνοδευμένος από ένα γλυκό κρασί τύπου Μοσχάτο Ρίου-Πατρών».

Κι αν θες να μάθεις τα πάντα για τα κούλουμα και το τραπέζι της σαρακοστής δεν έχεις παρά να ρίξεις μια ματιά στο άρθρο μας:

Όλα για τα κούλουμα & το τραπέζι της σαρακοστής