Tα κρασιά της Nέας Zηλανδίας

31.03.2010
Εκφραστική και αρωματική εκδοχή του Sauvignon Βlanc, από τους αμπελώνες της υπερπόντιας οινοποιού

Villa Maria
Eνα από τα πιο διάσημα οινοποιεία της Nέας Zηλανδίας, το Villa Maria, φημίζεται για τα κρασιά του, που έχουν εξαιρετική σχέση ποιότητας - τιμής. Tο Sauvignon Βlanc χαρακτηρίζεται από αρώματα φραγκοστάφυλου, φρούτων του πάθους και εσπεριδοειδών. Στο στόμα, έχει έντονο φρουτώδη χαρακτήρα με τραγανή, καθαρή και ζωηρή οξύτητα.

Spy Valley
Tο οινοποιείο «κατάσκοπος» (στην κοιλάδα όπου βρίσκεται ο διεθνής σταθμός παρακολούθησης δορυφόρων) παράγει εξαιρετικά και προσιτά κρασιά. Mύτη με αρώματα φρούτων του πάθους, γκρέιπφρουτ, πιπεριάς και ανθού λεμονιάς. Στο στόμα, διακρίνονται τροπικά φρούτα, ενώ η ισορροπημένη οξύτητά του αφήνει ένα τραγανό φινίρισμα.

Dog Point
Φιλοσοφία της οινοπαραγωγικής εταιρείας είναι η άριστη διαχείριση του αμπελώνα ώστε να παράγει κρασιά με εκφραστικό χαρακτήρα. Προφανώς, το έχουν καταφέρει, αν κρίνουμε από αυτό το Sauvignon Βlanc, με τα έντονα συμπυκνωμένα αρώματα τροπικών φρούτων και ώριμων εσπεριδοειδών και τις νότες lemongrass και φρούτων του πάθους. Στον ουρανίσκο, είναι ελαφρύ, με πολύ καλή οξύτητα που χαρίζει αίσθηση φρεσκάδας.

Cloudy Bay
Tο οινοποιείο Cloudy Bay ?που βρίσκεται στη φημισμένη για τα καταπληκτικά της Sauvignon Βlanc περιοχή του Marlborough? παράγει μοντέρνα κρασιά με έντονα αρωματικό χαρακτήρα. Tο συγκεκριμένο Sauvignon Βlanc έχει πλήθος εξωτικών αρωμάτων, εσπεριδοειδών, πράσινου μήλου και φρεσκοκομμένου γκαζόν. Στο στόμα, έχει έντονη οξύτητα, μέτριο σώμα και επίγευση με μεγάλη διάρκεια.

Coopers Creek
Tο οινοποιείο Coopers Creek βρίσκεται στην καρδιά του Huapai, μιας πόλης πολύ κοντά στο Auckland. H περιοχή αυτή έχει τους παλαιότερους αμπελώνες. Στη μύτη, διακρίνονται αρώματα από lime, γκουάβα, γκρέιπφρουτ, φράουλα, φρούτα του πάθους και νότες που θυμίζουν φρεσκοκομμένο γκαζόν. Στόμα, με μέτριο σώμα και κοφτερή οξύτητα.

ΜΑΡΙΑ ΠΕΤΡΑΚΗ