Μικρά tips για τέλειες πίτες

12.09.2012
Η ζύμη σου κάθεται; Το φύλλο δεν ανοίγει; Βούτηρο ή μαργαρίνη; Σου δίνουμε απαντήσεις αλλά και ιδέες και λύσεις για γευστικές πίτες.

Δε φουσκώνει η ζύμη; Τι κάνεις λάθος;

Όταν χρησιμοποιείς φρέσκια μαγιά σε ζύμη, όπως για παράδειγμα για να φτιάξεις ψωμί ή ζυμάρι, δεν πρέπει κανένα υλικό της συνταγής να είναι καυτό και κανένα παγωμένο.

Και αυτό γιατί τα καυτά υλικά καταστρέφουν τους ζυμομύκητες της μαγιάς, οπότε η ζύμη σου δεν θα φουσκώσει, ενώ, από την άλλη, τα παγωμένα τούς αδρανοποιούν, με αποτέλεσμα η ζύμη σου να «κάτσει».

Γιατί δεν πλάθεται καλά το φύλλο;

Πιθανώς γιατί το αλεύρι που χρησιμοποιήσες είναι πολυκαιρισμένο και έχει τραβήξει αρκετή υγρασία. Αντίθετα, το πιο φρέσκο αλεύρι, για παράδειγμα αυτό που μόλις έβγαλες από τη σφραγισμένη σακούλα, δουλεύεται με περισσότερη ευκολία, πλάθεται καλύτερα και φουσκώνει περισσότερο, οπότε δεν τίθεται θέμα ότι δεν θα πετύχει η συνταγή!

Tραγανό φύλλο πίτας: Πώς το πετυχαίνω;

Για να γίνει πιο τραγανό και ευπαρουσίαστο το φύλλο της πίτας, είτε είναι έτοιμο είτε σπιτικό, ράντισέ το με λίγο γάλα χαμηλών λιπαρών πριν το ψήσεις.

Γλυκά με πλούσια γεύση

Στα γλυκά που απαιτούν βούτυρο ή μαργαρίνη χρησιμοποιήσε αντίστοιχα προϊόντα με περισσότερα λιπαρά. Περισσότερο λίπος, π.χ. στο βούτυρο, σημαίνει λιγότερο νερό και επομένως πιο κρεμώδη και πιο αφράτα γλυκίσματα. Βεβαίως, αυτό αυξάνει την περιεκτικότητά τους σε θερμίδες, οπότε σερβίρετε μικρότερες μερίδες!