Τροφογνωσία: Για να μη σε πιάσουν ποτέ αδιάβαστη!

05.10.2012
Πώς θα γίνουν τραγανά τα καλαμαράκια; Σε πόση ώρα βράζουν οι γαρίδες; Πώς πετυχαίνει το σοτάρισμα; Μάθε τις απαντήσεις σε αυτές κι άλλες ερωτήσεις και γίνε η βασίλισσα της κουζίνας!

Για να μη σε πιάσουν ποτέ... αδιάβαστη, ιδού μερικές χρήσιμες γνώσεις...

* Πώς θα γίνουν τραγανά τα καλαμαράκια;
Πριν τα ρίξετε στο καυτό λάδι για τηγάνισμα, πρέπει να τα αλευρώσετε πολύ καλά.

* Να προσθέσω ζάχαρη;

Ναι, αν πρόκειται να μαγειρέψετε πολύ ξινά ή πικρά φαγητά. Λίγη προσθήκη ζάχαρης βοηθά ώστε να γίνονται πιο ουδέτερα στη γεύση.

* Πότε να ρίξω το κάρι;

Όταν χρησιμοποιείτε σκόνη κάρι, για να απελευθερώσετε το άρωμά του στα φαγητά, πρέπει να τη ρίξετε στην κατσαρόλα μαζί με το λάδι, πριν προσθέσετε τα υπόλοιπα υλικά.

* Σε πόση ώρα βράζουν οι γαρίδες;

Ο χρόνος βρασμού των γαρίδων παίζει σημαντικό ρόλο. Συγκεκριμένα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10 λεπτά, γιατί σκληραίνει το κρέας τους.

* Πώς πετυχαίνει το σοτάρισμα;

Κόκκινα κρέατα, πουλερικά και ψάρια πριν μπουν στο τηγάνι για σοτάρισμα θέλουν καλό στέγνωμα με χαρτί. Και, φυσικά, θυμηθείτε ότι τα κρεατικά και τα πουλερικά θα ψηθούν ομοιόμορφα μόνο όταν είναι κομμένα σε μικρές, λεπτές μερίδες.

* Εχουν μυστικά τα μυρωδικά;

Φυσικά! Η αποξηραμένη ρίγανη, π.χ., δίνει πιο έντονο άρωμα συγκριτικά με τη φρέσκια. Όσο για τα αποξηραμένα μπαχαρικά, όπως γαρίφαλο και κύμινο, αποδίδουν το επιθυμητό άρωμα μόνο αν βράσουν με το φαγητό ή προστεθούν σε μαρινάτες.

Από την Κυριακή Μαυρίδου