Υπάρχουν μερικά κολπάκια που εγγυώνται ζουμερό αποτέλεσμα κατά το ψήσιμο της χριστουγεννιάτικης γαλοπούλας! Για τσέκαρε ποιά είναι αυτά...
1. Κατεψυγμένη ή φρέσκια πρέπει να μπει στο φούρνο στεγνή!
Αν η γαλοπούλα που έχεις αγοράσει είναι κατεψυγμένη πρέπει να φροντίσεις να την ξεπαγώσεις σωστά. Άφησέ τη για τουλάχιστον ένα 24ωρο και περισσότερο στη συντήρηση. Προσοχή: Όσο μεγαλύτερη είναι η γαλοπούλα, τόσο περισσότερη ώρα θα χρειαστεί για να ξεπαγώσει εντελώς! Εκτός από το ξεπάγωμα σημασία έχει όμως και το πλύσιμο! Είτε η γαλοπούλα είναι φρέσκια, είτε κατεψυγμένη καλό είναι όταν θα μπει στο φούρνο να είναι απόλυτα στεγνή! Σκούπισέ τη καλά και μη τη βάζεις μέσα στο ταψί με νερά.
2. Μην την παραγεμίσεις
Μπορεί να είσαι λάτρης της γέμισης αλλά πρόσεξε μην το παρακάνεις διότι το αποτέλεσμα δε θα είναι το επιθυμητό! Αν παραφουσκώσεις το εσωτερικό της γαλοπούλας, γεμίζοντάς την μέχρι να μην χωράει ούτε έξτρα κουταλάκι γέμισης, τότε η γαλοπούλα ούτε η ίδια η γέμιση δε θα ψηθούν σωστά.
3. Η προετοιμασία έχει σημασία
Μην ξεχάσεις να αλείψεις το εσωτερικό της κοιλιάς αλλά και εξωτερικό της γαλοπούλας με λίγη μαργαρίνη, πορτοκάλι ή μήλο, συστατικά που θα δώσουν την απαιτούμενη υγρασία κατά το ψήσιμο, ώστε να μην στεγνώσει το κρέας! Παράλληλα, κάλυψε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήσε σε χαμηλή φωτιά! Βγάλε το περίπου 10 λεπτάκια πριν τη βγάλεις από το φούρνο για να ροδοκοκκινήσει ενώ φρόντισε να την ψήσεις με το στήθος προς τον πάτο του ταψιού για να μην στεγνώσει! Για να αποκτήσει και το στήθος πιο ροδαλό χρώμα, γύρισέ το κι αυτό όταν βγάλεις το αλουμινόχαρτο.
4. Βγάλε την στην ώρα της για να μη την κάψεις!
Η γαλοπούλα θέλει ψήσιμο σε χαμηλή φωτιά και για αρκετή ώρα. Υπολόγισε περίπου 45 λεπτά ανά κιλό γαλοπούλας στους στους 180 βαθμούς το πολύ, αν η γαλοπούλα σου δε διαθέτει θερμόμετρο.
Καλή επιτυχία & καλή όρεξη!