Πώς θα λιώσεις σωστά τη σοκολάτα!

07.12.2015
Οδηγίες βήμα-βήμα για να λιώσεις την κουβερτούρα σε μπεν μαρί

Ακολουθείς κατά γράμμα τη συνταγή των γλυκών με επικάλυψη σοκολάτας αλλά ποτέ δεν πετυχαίνει; Έχει μέσα κομματάκια, βγαίνει καμένη ή ακόμη χειρότερα δεν παγώνει; Μήπως δεν την λιώνεις σωστά; Την επόμενη φορά ακολούθησε τις οδηγίες μας κατά γράμμα και καλή επιτυχία!

Διάλεξε τη σωστή σοκολάτα

Για τα γλυκά δε χρησιμοποιούμε οποιαδήποτε σοκολάτα, όπως για παράδειγμα τη γάλακτος ή τη σοκολάτα υγείας που τρώμε στις λιγούρες. Για το μπεν μαρί πρέπει να χρησιμοποιήσεις κουβερτούρα για γλυκά, υψηλή σε περιεκτικότητα κακάο!

Κόψε τη σε κομμάτια

Αν λιώσεις τη σοκολάτα ολόκληρη, το αποτέλεσμα δε θα βγει ομοιόρμορφο. Πριν τη βάλεις σε μπεν μαρί κόψε τη σε μικρά κομματάκια για να λιώσουν εύκολα κι ομοιόμορφα.

Έτοιμη για το μπεν μαρί:

Αφού πάρεις ένα μεταλικό σκεύος, κατά προτίμηση μπολ, το τοποθετείς μέσα σε κατσαρόλα με νερό, την οποία έχεις πάνω σε χαμηλή φωτιά. Μόλις η σοκολάτα αρχίσει να λιώνεις ανακατεύεις απαλά με μια ξύλινη κουτάλα! Να θυμάσαι πως για το λιώσιμο της σοκολάτας αρκούν 50 βαθμοί Κελσίου, γι΄αυτό πρόσεξε να μη το παρακάνεις και καεί! Κι επειδή η θερμοκρασία δεν μπορεί να υπολογιστεί όση εμπειρία κι αν έχεις, προμηθεύσου ένα θερμόμετρο κουζίνας γι΄αυτό το σκοπό! Συνεπώς, μόλις η σοκολάτα φτάσει στους 48 με μάξιμουμ 50 βαθμούς πρέπει το σκεύος να απομακρυνθεί από τη φωτιά! Συνέχισε το ανακάτεμα για λίγη ώρα, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο και να λιώσει και το παραμικρό κομματάκι! Στη συνέχεια μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για επικάλυψη!

*** Κι ένα έξτρα τιπ

Μπεν μαρί σε φούρνο μικροκυμμάτων!

Αν και δεν έχει το τέλειο αποτέλεσμα του κλασικού μπεν μαρί, μπορείς αν θέλεις να πετύχεις καλό λιώσιμο της σοκολάτας και στα μικροκύματα. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κόψεις την κουβερτούρα σε κομματάκια, να την τοποθετήσεις σε σκεύος που μπορεί να μπει σε φούρνο μικροκυμάτων και να την αφήσεις για λίγα λεπτά μέσα σε μέτρια θερμοκρασία και στη συνέχεια θα την ανακατέψεις καλά!