Μπορείς να το παρασκευάσεις με κοτόπουλο ή και με μοσχάρι. Άλλες συνταγές προϋποθέτουν πανάρισμα κι άλλες όχι ενώ εξαιρετικό γευστικό αποτέλεσμα μπορείς να πετύχεις είτε στο τηγάνι είτε στο φούρνο. Όπως και να έχει πάντως η λογική του Κόρντον Μπλου (Γκόρντον Μπλου "ελληνιστί") είναι μια: Φετούλες ζαμπόν ή προσούτο και τυράκι κίτρινο (συνήθως έμενταλ ή προβολόνε) κλείνονται μέσα σε δύο λεπτές φετούλες κρέατος, δίνοντας ένα γευστικότατο «τοστ» για κρεατοφάγους.
Το φιλετάρισμα έχει σημασία
Το φιλετάρισμα έχει σημασία
Το μυστικό για ζουμερό αποτέλεσμα είναι το λεπτό φιλέτο, ώστε να ψηθεί εύκολα. Αν έχεις επιλέξει κοτόπουλο, προτίμησε να πάρεις λεπτό έτοιμο φιλέτο για να μην ταλαιπωρείσαι. Αν, πάλι προτιμάς το μοσχάρι πάρε λεπτά μοσχαρίσια μπριζολάκια σνίτσελ. Σε κάθε περίπτωση, μη ξεχνάς να τονίσεις στον κρεοπώλη πως θέλεις τα φιλετάκια σου όσο πιο λεπτά γίνεται ώστε να τα χτυπήσει με τον μπαλτά.
Αν δεν έχεις λεπτά φιλέτα; Σε αυτή την περίπτωση μπορείς να δημιουργήσεις «τσεπάκια». Κάνε μια σχισμή στο κρέας έτσι ώστε να δημιουργήσεις μια μεγαλούτσικη θήκη για το τυράκι και τα αλλαντικά σου.
Η ώρα της προετοιμασίας: Μικρές συμβουλές
Η ώρα της προετοιμασίας: Μικρές συμβουλές
* Κόψε το τυράκι σου σε μπαστουνάκια στο μέγεθος των δακτύλων και τύλιξέ τα με το αλλαντικό που θα χρησιμοποιήσεις. Μην προτιμήσεις τριμμένο τυρί ή φέτες τυριού τοστ. Θα λιώσει ευκολότερα και το πιθανότερο είναι να «χυθεί» έξω από το κρέας.
* Αφού τυλίξεις τα ρολάκια σου, με διάφανη μεμβράνη αρκετά σφιχτά, άσε τα για μια ωρίτσα μέσα στο ψυγείο ώστε να σταθεροποιηθούν. Στη συνέχεια, αφαίρεσε τη μεμβράνη και στερέωσέ τα με μικρές οδοντογλυφίδες.
Στο τηγάνι ή στο φούρνο;
Στο τηγάνι ή στο φούρνο;
Η επιλογή είναι δική σου! Αν θέλεις πιο τραγανό αποτέλεσμα, αν κι όχι τόσο υγιεινό, το τηγάνι είναι ιδανικότερο. Αντίθετα μπορείς να επιλέξεις το ψήσιμο. Σε κάθε περίπτωση, ακολούθησε πιστά της οδηγίες της συνταγής. Συνήθως στο τηγάνι, τα παναρισμένα φιλετάκια θέλουν περίπου 5 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν. Στο φούρνο, τα φιλετάκια σου θα πρέπει να ψηθούν σε μεγάλη θερμοκρασία για τουλάχιστον 20 λεπτά με μισή ωρίτσα.
Προσοχή: Οι χρόνοι ψησίματος αλλάζουν ανάλογα με τη συνταγή αλλά και την ισχύ του φούρνου σου.
Επιμέλεια:
Δήμητρα Γκούντρα