Πώς ανοίγουμε φύλλο: Οι σωστές κινήσεις

26.08.2013
Θέλεις να ανοίξεις φύλλο λεπτό κι αφράτο με τον κλασικό τρόπο της γιαγιάς; Μάθε πώς θα το κάνεις

Οι σωστές κινήσεις

—Για να ανοίξουμε το φύλλο, αλευρώνουμε ελαφρά τον πάγκο της κουζίνας ή ένα μεγάλο τραπέζι με λεία επιφάνεια.

- Θα χρειαστούμε έναν λεπτό και αρκετά μακρύ πλάστη και όχι τον κοντό και χοντρό που χρησιμοποιούμε για τις ζύμες της ζαχαροπλαστικής.

- Τοποθετούμε την μπάλα της ζύμης στο κέντρο ενός τραπεζιού και την πιέζουμε με τον πλάστη να ανοίξει, με συγχρονισμένες κινήσεις μακριά και κοντά προς το σώμα μας. Ταυτόχρονα, αλλάζουμε σταδιακά την πορεία του πλάστη ακολουθώντας τη φορά του ρολογιού.

- Οταν το φύλλο φτάσει τα 25 εκ. περίπου σε διάμετρο, τυλίγουμε το φύλλο γύρω από τον πλάστη και με τα δάχτυλά μας πιέζουμε το φύλλο πάνω στον πλάστη προς τα έξω για να ανοίξει όσο πιο πολύ γίνεται.

- Απλώνουμε ξανά το φύλλο πάνω στον πάγκο και επαναλαμβάνουμε τις κινήσεις του ανοίγματος του φύλλου. Ανάλογα με το πόσο λεπτό θέλουμε να γίνει, το τυλίγουμε ξανά γύρω από τον πλάστη και με τα δάχτυλά μας πιέζουμε προς τα έξω.

Γνωρίζεις ότι...

—Σε πολλές συνταγές, για να αποκτήσει το φύλλο καλή ελαστικότητα, χρησιμοποιούμε μικρές ποσότητες (1 κουτ. γλυκού) κορν φλάουρ ή μπέικιν πάουντερ.

—Για να γίνει τραγανή η πίτα, ρίχνουμε λίγο νερό πάνω στο τελευταίο φύλλο της προτού τη βάλουμε στον φούρνο.

—Χαράζουμε σε κομμάτια την πίτα προτού μπει στον φούρνο, γιατί διαφορετικά η απελευθέρωση του ατμού από την υψηλή θερμοκρασία που δημιουργείται θα τη φουσκώσει υπερβολικά, με αποτέλεσμα να μην ψηθεί σωστά και να μην έχει ωραία εμφάνιση.

—Τα γλυκά με φύλλα που χρειάζονται στο τέλος «σιρόπιασμα», αν δεν χαραχτούν προτού ψηθούν, δεν θα επιτρέψουν στο σιρόπι να εισχωρήσει ομοιόμορφα στο εσωτερικό τους.

Το Μυστικό!
Εχουμε πάντα τα φύλλα μας καλυμμένα με μια νωπή πετσέτα για να μην ξεραθούν μέχρι να ολοκληρώσουμε την προετοιμασία της πίτας καθώς και αρκετό βούτυρο, ελαιόλαδο ή μαργαρίνη στη διάθεσή μας για να τα αλείψουμε.