Πώς θα αρωματίσω το ξίδι εύκολα & γρήγορα;

13.08.2015
Αρωματισμένο ξίδι γρήγορα και εύκολα με απλά κολπάκια

Επιμέλεια:
Δήμητρα Γκούντρα

Με μπαχάρια και βότανα το ξίδι μπορεί να πάρει γεύση άκρως ενδιαφέρουσα και να αναδειχθεί! Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να προσθέσεις το υλικό της αρεσκείας σου από τα προτεινόμενα, να το αφήσεις μέσα στο ξίδι για τουλάχιστον μια εβδομάδα σε σκιερό και σκοτεινό μέρος, φροντίζοντας να ανακινείς το δοχείο τουλάχιστον κάθε δύο ημέρες ή και καθημερινά. Με τον τρόπο αυτό το ξίδι θα πάρει άρωμα και γεύση αναδεικνύοντας τα πιάτα σου και δίνοντάς τους γκουρμέ πινελιές.

Αρωματισμένο ξίδι εύκολα με απλά υλικά: Tα tips στην επόμενη σελίδα

Με σπόρους μάραθου

Εάν μέσα σε μια φιάλη με καλό ξίδι από κρασί προσθέσουμε φύλλα και μερικούς σπόρους μάραθου, έπειτα από μερικές μέρες θα έχετε ένα ιδιαίτερα αρωματικό συνοδευτικό για κάθε είδους σαλάτα λαχανικών.

Με πιπέρι

Ταιριάζει αρκετά σε ξίδι από κόκκινο κρασί. Φτιάξε ένα μείγμα με κόκκους από διάφορα πιπέρια και ρίξε το στο ξιδάκι σου για ένα πικάντικο αποτέλεσμα.

Με σκόρδο

Αν σου αρέσει η γεύση του σκόρδου, δοκίμασε να βάλεις μέσα στο ξύδι μερικές ολόκληρες σκελίδες. Δοκίμασε το τόσο σε σαλάτες, όσο και για κρέατα και μαρινάδες. Θα ενθουσιαστείς.

Με κρεμμύδι

Αν δεν είσαι λάτρης του σκόρδου, ίσως προτιμάς το κρεμμύδι. Κόψε ένα κρεμμύδι σε δύο μέρη και βάλε το μέσα σε ένα βάζο. Ρίξε μέσα το ξίδι, κλείσε καλά το καπάκι κι άσε το σε σκοτεινό μέρος για περίπου μια εβδομάδα. Ανακίνησε το βάζο και ιδού, το αρωματισμένο ξίδι είναι έτοιμο!

Με καυτερή πιπεριά

Εκτός από το πιπέρι και η καυτερή πιπερίτσα μπορεί να δώσει γεύση τσίλι στο ξίδι. Αν σου αρέσουν τα καυτερά δοκίμασέ το, βάζοντας στο δοχειο όπου έχεις αποθηκεύσει το σπιτικό ξίδι μια μικρή κόκκινη καυτερή πιπερίτσα.

Με φρέσκια μέντα

Η μέντα δίνει δροσερή επίγευση στο ξύδι Δοκίμασέ τη!

Με θυμάρι

Λίγο θυμαράκι μέσα στο ξύδι κάνει επίσης θαύματα. Ρίξε μερικά κλωναράκια και άσε το άρωμα να αναδυθεί. Ταιριάζει τέλεια με κορεατικά.

Με δεντρολίβανο

Όπως και το θυμάρι, έτσι και το δεντρολίβανο δίνει άρωμα στο ξίδι.

Με δάφνη

Δεν είναι μόνο οι φακές που αρωματίζονται τέλεια με ένα δαφνόφυλλο αλλά και το ξιδάκι μας!

Με σέλινο

Όσο περίεργο κι αν σου ακούγεται και το σέλινο μπορεί να αρωματίσει το ξίδι.

Με γαρύφαλλο: Και το γαρούφαλο δίνει μια ιδιαίτερη γεύση στο ξίδι.

Με εστραγκόν: Και το εστραγκόν είναι ένα ενδιαφέρον υλικό για τον αρωματισμό του ξιδιού.