Όσα ξέρει η γιαγιά...

20.04.2015
Δοκιμασμένα και επιβεβαιωμένα μαγειρικά μυστικά της γιαγιάς που μπορείς να χρησιμοποιήσεις με άνεση και ασφάλεια.

- Πως πετυχαίνει το σοτάρισμα;

Κόκκινα κρέατα, πουλερικά και ψάρια πριν μπουν στο τηγάνι για σοτάρισμα θέλουν καλό στέγνωμα με χαρτί. Και, φυσικά, μην ξεχνάς ότι τα κρεατικά και τα πουλερικά θα ψηθούν ομοιόμορφα μόνο όταν είναι κομμένα σε μικρές, λεπτές μερίδες.

- Έχουν μυστικά τα μυρωδικά;

Και βέβαια έχουν! Η αποξηραμένη ρίγανη, για παράδειγμα, δίνει πιο έντονο άρωμα στα φαγητά συγκριτικά με τη φρέσκια. Όσο για τα αποξηραμένα ολόκληρα μπαχαρικά, όπως γαρίφαλο και κύμινο, αποδίδουν το επιθυμητό άρωμα μόνο αν βράσουν μαζί με το φαγητό ή προστεθούν σε μαρινάτες για αρκετή ώρα.

- Να προσθέσω ζάχαρη;

Ναι, αν πρόκειται να μαγειρέψεις πολύ ξινά ή πικρά φαγητά. Λίγη προσθήκη ζάχαρης βοηθά ώστε να γίνονται πιο ουδέτερα στη γεύση.

- Πότε να ρίξω το κάρι;

Όταν χρησιμοποιείς σκόνη κάρι, για να απελευθερώσεις το άρωμά του στα φαγητά, πρέπει να τη ρίξεις στην κατσαρόλα μαζί με το λάδι, πριν προσθέσεις τα υπόλοιπα υλικά.

- Σε πόση ώρα βράζουν οι γαρίδες;

Ο χρόνος βρασμού των γαρίδων παίζει σημαντικό ρόλο. Συγκεκριμένα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10 λεπτά, γιατί σκληραίνει το κρέας τους.

- Πώς θα γίνουν τραγανά τα καλαμαράκια;

Πριν τα ρίξεις στο καυτό λάδι για τηγάνισμα, πρέπει να τα αλευρώσεις πολύ καλά.

- Πώς θα φτιάξω ελαφριά ομελέτα;

Για να γίνει η οικογενειακή ομελέτα πιο ελαφριά, βάλε περισσότερα ασπράδια παρά κρόκους και πρόσθεσε 2-3 κουταλιές γιαούρτι.

- Πώς θα διατηρήσω αφράτο το κέικ;

Για να παραμείνει το κέικ αφράτο για περισσότερες μέρες, μόλις το βγάλεις από το φούρνο και αφού κρυώσει ελαφρά, σκέπασεέ το με διάφανη μεμβράνη.

- Πώς δεν θα καούν τα ξύλινα καλαμάκια;

Για να μην καούν κατά το ψήσιμο και ξεφλουδίσουν τα ξύλινα καλαμάκια για σουβλάκια, πρέπει, πριν τα χρησιμοποιήσεις, να τα μουλιάσεις σε νερό για περίπου μισή ώρα.