Καφές με άσχημη γεύση; 5 αιτίες & οι λύσεις τους

19.09.2016
Από τη Δήμητρα Γκούντρα Αν είσαι λάτρης του καφέ σίγουρο το πρώτο πράγμα που θέλεις όταν ξυπνάς είναι να πιεις μια γουλιά ζεστού ( ή κρύου αν είναι καλόκαίρι) αρωματικού καφέ που θα ξυπνήσεις τις αισθήσεις σου και θα απογειώσει τον ουρανίσκο σου. Αλλά και το μεσημεράκι στη δουλειά ή νωρίς το απογευματάκι ένας καφές είναι... ταμάμ.

Δεν υπάρχει βέβαια τίποτα πιο απογοητευτικό από τον κακό καφέ, ειδικά όταν ανυπομονείς για μια γουλιά. Η απογοήτευση είναι δεδομένη και η ημέρα δεν αρχίζει σωστά. Γιατί συμβαίνει αυτό; Τι μπορεί να φταίει για την άσχημη ή πικρή γεύση του καφέ;

Το ζητούμενο είναι ένα: Καλός - αρωματικός γευστικός καφές πάντα! Μπορούμε; Ας εξετάσουμε το ζήτημα πιο προσεκτικά.

1. Μήπως ο καφές είναι μπαγιάτικος;

Πώς & πού να τον αποθηκεύσεις για να διατηρηθεί φρέσκος;

Οι καβουρδισμένοι κόκκοι καφέ οξειδώνονται με την έκθεσή τους στο οξυγόνο κι αυτό τους κάνει να μπαγιατεύουν.

Αν θέλεις να κρατήσεις τον καφέ φρέσκο για μεγαλύτερο διάστημα αποθήκευσέ τον σε αεροστεγές δοχείο, σε δροσερό και ξηρό μέρος. Ένα ντουλάπι ή ο πάγκος της κουζίνας, σε σημείο που δεν το πιάνει ο ήλιος είναι καλές επιλογές.

Χρυσός κανόνας: Μην αποθηκεύεις τον καφέ στο ψυγείο.

2. Μήπως η καφετιέρα θέλει πλύσιμο;

Δεν είναι λεπτομέρεια - η καθαριότητα είναι αναγκαία

Μια βρώμικη καφετιέρα ή μηχανή εσπρέσο μπορεί να αλλάξει τη γεύση του καφέ που πίνεις - προς το χειρότερο πάντα.

Για να καταλάβεις τι εννοούμε θα σου δώσουμε ένα απλό παράδειγμα: σκέψου πως κόβεις σκόρδο και κατευθείαν μετά, χωρίς να πλύνεις το μαχαίρι, κόβεις ένα μήλο. Τι γεύση θα έχει; Δε θα έχει μείνει η μυρωδικά και η πικρίλα του σκόρδου; Το ίδιο ισχύει και με τον καφέ σου, αν δεν είναι καθαρή η μηχανή σου θα περάσουν άσχημες μυρωδιές και γεύσεις, ακόμη και.... μούχλας.

Χρυσός κανόνας: Η καθαριότητα είναι αρχοντιά μη το ξεχνάς.

3. Μήπως άφησες αρκετή ώρα αναμμένη την καφετιέρα με τον καφέ πάνω;

Ο καλός καφές είναι πάντα ο φρέσκος

Το κάνουμε όλοι μας συχνά: Ετοιμάζουμε μεγάλη ποσότητα καφέ από το πρωί κι αφήνουμε την κανάτα πάνω στη θερμαινόμενη πλάκα, με αναμμένη την καφετιέρα για να έχουμε ζεστό καφέ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κι όμως η τακτική μας αυτή φταίει για την άσχημη γεύση του καφέ.

Δεν έχεις σκεφτεί γιατί ποτέ δεν αδειάζει η κανάτα του καφέ στο γραφειο; Ποιός θέλει να πιεί μπαγιάτικο καφέ και κατακάθι;

Χρυσός κανόνας: Ο αρωματικός καφές είναι πάντα φρέσκος

4. Μήπως φταίει το νεράκι;

Τι σχέση έχει το νερό με τη γεύση του καφέ; Άρρηκτη

Μπορεί να φαίνεται απλό αλλά δεν είναι. Από τα βασικότερα για καλό καφέ είναι το καλό νερό. Οι σπεσιαλίστες του καφέ το γνωρίζουν καλά κι έχουν θέσει αυστηρές προδιαγραφές αναφορικά με το νερό που πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τον τέλειο καφέ.

Το χλωριωμένο νεράκι της βρύσης για παράδειγμα δεν είναι ότι καλύτερο. Προτιμότερο είναι το εμφιαλωμένο ή το φιλτραρισμένο νερό.

Χρυσός κανόνας: Νεράκι φιλτραρισμένο θέλειο ο τέλειος καφές

5. Μήπως ο καφές δεν είναι σωστά καβουρδισμένος;

Μια δοκιμή θα σε πείσει

Αν ο καφές είναι πικρός το πιθανότερο είναι πως οι κόκκοι του δεν έχουν καβουρδιστεί σωστά. Το καβούρδισμα είναι από τα πρωταρχικά για αρωματικό και γευστικό καφέ.

Αν ακολουθήσεις όλες τις παραπάνω συμβουλές και δε δεις φως ίσως θα έπρεπε να αλλάξεις καφεκοπτείο ή μάρκα καφέ μέχρι να βρεις αυτό της αρεσκείας σου.

Χρυσός κανόνας: Μόνο με δοκιμές και πειραματισμό θα βρεις τον καλύτερο καφέ για εσένα.