Κάνε εύκολη τη ζωή σου στην κουζίνα

07.10.2015
Η μαγειρική δεν είναι τεχνική διαδικασία αναπόφευκτη και αναγκαστική, αλλά τέχνη ψυχής ευφραντική και δημιουργική.

Ψήσιμο σε λαδόκολλα

Όταν ψήνεις κρέας, ψάρι ή λαχανικά «πακεταρισμένα» σε λαδόκολλα, μην χρησιμοποιείς πολλά μπαχαρικά. Αντίθετα, χρειάζεσαι πολύ λίγη ποσότητα μπαχαρικών, γιατί αυτός ο τρόπος μαγειρέματος ενισχύει τη μυρωδιά τους, αφού τη συγκρατεί κλεισμένη και δεν την αφήνει να εξατμιστεί.

Διαφορετικός ζωμός

Για να δώσεις επιπλέον γεύση, πιο παχύρρευστη υφή και κρεμώδη όψη στο σπιτικό ζωμό κρέατος ή λαχανικών που χρησιμοποιείς για τις σάλτσες, τις σούπες ή το ριζότο σου, πρόσθεσε μέσα στο ζωμό και ενόσω αυτός είναι καυτός λίγο κίτρινο τυρί κομμένο σε φλούδες με το εργαλείο που ξεφλουδίζεις τα λαχανικά. Ανακάτεψε καλά το τυρί μέχρι να λιώσει και χρησιμοποίησε το ζωμό άμεσα.

Η πιο μαλακή μπριζόλα

Την επόμενη φορά που θα ψήσεις μοσχαρίσια μπριζόλα, φρόντισε πρώτα να τη μαρινάρεις σε χυμό ακτινίδιου για περίπου 20 λεπτά – το ακτινίδιο περιέχει ένζυμα όπως η ακτινιδίνη, τα οποία μαλακώνουν τις πρωτεΐνες του κρέατος και το κάνουν πιο μαλακό. Στη συνέχεια ξέπλυνε την μπριζόλα αν θέλεις, αλατοπιπερώνεις και την ψήνεις όπως σου αρέσει.

Μείωσε τις θερμίδες

Όταν φτιάχνεις κάποια ωμή σάλτσα με βάση τη μαγιονέζα, π.χ. για την πατατοσαλάτα, μπορείς να μειώσεις τις θερμίδες της στο μισό, αντικαθιστώντας απλώς τη μισή ποσότητα μαγιονέζας με στραγγιστό γιαούρτι μειωμένων λιπαρών. Για περισσότερη γεύση, πρόσθεσε στο μείγμα αρωματικά χόρτα και μυρωδικά, όπως κρεμμυδάκι φρέσκο, σκόρδο πολτοποιημένο, άνηθο και μαϊντανό ψιλοκομμένα.

Καθάρισμα στη στιγμή

Αν προετοιμάζεις πολλά λαχανικά ή άλλα φυτικά τρόφιμα που χρειάζονται καθάρισμα, π.χ. φρούτα, κάλυψε την επιφάνεια που τα κόβεις, π.χ. τον πάγκο της κουζίνας, με λίγο αντικολλητικό χαρτί και καθάρισέ τα εκεί. Μόλις τελειώσεις, εγκλωβίζεις στο χαρτί όλα τα απομεινάρια και με μία κίνηση τα πετάς στον κάδο σκουπιδιών!