H γαλοπούλα δεν ξεπάγωσε: λύσεις SOS

25.12.2016
Είναι Χριστούγεννα, σύσσωμη η οικογένεια καταφθάνει σε λιγότερες από τρεις ώρες και η γαλοπούλα δεν έχει ακόμη ξεπαγώσει. Τι κάνεις; Πρώτα απ΄όλα ψυχραιμία! Μην πανικοβάλλεσαι, λύσεις υπάρχουν.

Τι να ΜΗΝ κάνεις

Κατ΄αρχάς ας μιλήσουμε για το τι δεν πρέπει να κάνεις, όσο κι αν μπεις στον πειρασμό.

  • Σίγουρα δεν μπορείς ν΄αφήσεις τη γαλοπούλα στον πάγκο της κουζίνας μέχρι να ξεπαγώσει γιατί απλά δε θα προλάβεις.
  • Μην σκεφτείς να τη βυθίσεις σε καυτό νερό, ούτε να την ξεπαγώσεις με τη βοήθεια του σεσουαρ μαλλιών γιατί αυτές οι τεχνικές μπορούν να γίνουν εξαιρετικά επικίνδυνες και να δηλητηριάσουν τους καλεσμένους σου. Εάν η γαλοπούλα παραμείνει σε υψηλή θερμοκρασία για ώρα αναπρύσσονται τοξίνες και βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Οπότε δεν αξίζει το ρίσκο.

Αν έχεις λίγο χρόνο στη διάθεσή σου

Αν έχεις λίγο χρόνο στη διάθεσή σου

Ο καλύτερος τρόπος για να αποψυχθεί η γαλοπούλα είναι να την αφήσεις για λίγες ημέρες στο ψυγείο αλλά προφανώς για να διαβάζεις αυτό το άρθρο μάλλον δεν το έχεις κάνει. Μην ανησυχείς υπάρχει κι άλλος τρόπος. Μπορείς για παράδειγμα να τη βυθίσεις σε κρύο νερό της βρύσης. Θα βοηθήσει στο να ξεπαγώσει και ν΄αποψυχθεί ομοιόμορφα δίχως τον κίνδυνο που ενέχει το ζεστό νερό. Για να μη ζεσταθεί το νερό φρόντισε να το αλλάζεις ανά μισάωρο - όπως θα έκανες και στο ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου. Για κάθε κιλό γαλοπούλας χρειάζονται περίπου 30 λεπτά.

Αν δεν έχεις χρόνο

Αν δεν έχεις χρόνο

Αν δεν υπάρχει χρόνος για ξεπάγωμα τότε μια είναι η λύση ανάγκης: Βάλε τη γαλοπούλα στο ταψί όπως είναι! Είναι απολύτως ασφαλές να μαγειρέψεις μια παγωμένη γαλοπούλα, απλά θα χρειαστείς περισσότερο χρόνο. Μια πρόχειρη εκτίμηση έχει ως εξής: περίπου ο μισός χρόνος παραπάνω για μια παγωμένη γαλοπούλα, και το1/4 του χρόνου παραπάνω για μια μερικώς αποψυγμένη.