Homemade δώρα με γεύσεις από... σπίτι!

21.12.2015
Στης ακρίβειας τον καιρό εφευρίσκουμε τρόπους για να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη με το μικρότερο κόστος. Ιδού, λοιπόν, μερικές ιδέες για χριστουγεννιάτικες λιχουδιές, φτιαγμένες με μεράκι και αγάπη, συστατικά που τους προσδίδουν ανεκτίμητη συναισθηματική αξία και επιπρόσθετη υπεραξία.

Ένα χειροποίητο δώρο δίνει μεγάλη χαρά σε αυτόν που το δέχεται, αλλά ακόμη μεγαλύτερη σε αυτόν που το έφτιαξε και το προσφέρει. Αν μάλιστα τρώγεται, τότε σίγουρα ο δωρολήπτης θα αντιληφθεί την προσωπική προσπάθεια που καταβλήθηκε και θα την εκτιμήσει περισσότερο.

Εμπνεύσου, λοιπόν, και εσύ από το πνεύμα των γιορτινών ημερών και μπες στη λογική του σπιτικού δώρου, όπως έκαναν παλιά. Μια καλή ιδέα, μια σωστή συνταγή, λίγο χρόνο, αρκετή φαντασία για το περιτύλιγμα και πολλή αγάπη είναι όσα χρειάζεσαι.

Κουραμπιέδες αμυγδάλου

Ο ορισμός της γευστικής απόλαυσης...

Υλικά για περίπου 50 τεμάχια:

  • 1 φλιτζάνι αμυγδαλόψιχα
  • Νερό ζεματισμένο
  • 1 φλιτζάνι βούτυρο φρέσκο
  • 3 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι σκόνη μπέικιν
  • 1 κρόκος αβγού
  • ½ ποτηράκι του κρασιού κονιάκ ή μπράντι
  • Ελαιόλαδο για το ταψί
  • Ανθόνερο

Εκτέλεση:

  1. Ασπρίζεις την αμυγδαλόψιχα στο ζεματισμένο νερό και την αλέθεις.
  2. Χτυπάς στο μίξερ το βούτυρο με το 1 φλιτζάνι άχνη ζάχαρη μέχρι να γίνουν αλοιφή.
  3. Αναμειγνύεις καλά το αλεύρι με τη σκόνη μπέικιν.
  4. Προσθέτεις διαδοχικά στο μίξερ τον κρόκο, το κονιάκ, το μείγμα του αλευριού και τέλος τα αλεσμένα αμύγδαλα και τα αφήνεις να ζυμωθούν καλά.
  5. Ζυμώνεις λίγο ακόμα τη ζύμη με το χέρι και κατόπιν πλάθεις μικρούς στρογγυλούς κουραμπιέδες.
  6. Λαδώνεις καλά το ταψί, τοποθετείς μέσα τους κουραμπιέδες και ψήνεις στους 180 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά.
  7. Βγάζεις τους κουραμπιέδες από το φούρνο, τους ραντίζεις με ανθόνερο και τους πασπαλίζεις με την υπόλοιπη άχνη ζάχαρη.

Μελομακάρονα

Κανείς δεν σταματά στο ένα...

Υλικά για περίπου 50 τεμάχια:

  • 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ ή μπράντι
  • ¾ φλιτζανιού χυμός πορτοκαλιού
  • 4 φλιτζάνια ζάχαρη
  • Κανελογαρίφαλα κοπανισμένα
  • 8 φλιτζάνια αλεύρι μαλακό
  • 1 κουταλάκι σόδα μαγειρική
  • 2 κουταλάκια σκόνη μπέικιν
  • 3 φλιτζάνια νερό
  • 1 βανιλίνη
  • 1 φέτα λεμόνι
  • 1 φλιτζάνι μέλι
  • 1 φλιτζάνι καρύδια τριμμένα

Εκτέλεση:

  1. Χτυπάς στο μίξερ το ελαιόλαδο, το κονιάκ, το χυμό πορτοκαλιού, το 1 φλιτζάνι ζάχαρη και τα κανελογαρίφαλα.
  2. Ανακατεύεις το αλεύρι με τη σόδα και το μπέικιν και το ρίχνεις λίγο λίγο στο μείγμα του λαδιού, ενώ ανακατεύετε με ένα κουτάλι.
  3. Μόλις το μείγμα αρχίσει να πήζει, συνεχίζεις το ζύμωμα με το χέρι μέχρι η ζύμη να γίνει ελαφρώς μαλακή.
  4. Πλάθεις τα μελομακάρονα στο επιθυμητό σχήμα και τα ψήνεις στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.
  5. Στο μεταξύ, φτιάχνεις το σιρόπι: βράζεις για 5 λεπτά τα υπόλοιπα 3 φλιτζάνια ζάχαρη, το νερό, τη βανιλίνη και τη φέτα λεμονιού. Όταν βράσει, προσθέτεις το μέλι κι ανακατεύεις.
  6. Βουτάς τα ζεστά μελομακάρονα σε χλιαρό σιρόπι για 1-2 λεπτά, τα βγάζεις και τα πασπαλίζεις με τα καρύδια.

Δίπλες με μέλι και καρύδια

Τραγανή νοστιμιά…

Υλικά για περίπου 40 τεμάχια:

  • ½ κιλό αλεύρι σκληρό
  • 2 κουταλιές ζάχαρη άχνη
  • 5 αβγά
  • 2 βανιλίνες
  • 1 κουταλάκι σκόνη μπέικιν
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • 1½ φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1 φέτα λεμόνι
  • ½ φλιτζάνι μέλι
  • 1 φλιτζάνι καρύδια χονδροκομμένα

Εκτέλεση:

  1. Βάζεις σε λεκάνη το αλεύρι. Ανοίγεις μία μικρή λακκούβα στη μέση, ρίχνεις μέσα την άχνη ζάχαρη, τα αβγά, τη μία βανιλίνη και το μπέικιν και ζυμώνεις καλά μέχρι να γίνουν ζύμη σφιχτή.
  2. Αφήνεις τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά.
  3. Στη συνέχεια κόβεις τη ζύμη σε κομμάτια κι ανοίγεις τις δίπλες στο επιθυμητό σχήμα, χαράζοντας γραμμές σε κάθε μία με ένα μαχαιράκι.
  4. Βάζεις το ελαιόλαδο στο τηγάνι να κάψει, ρίχνεις μέσα τις δίπλες και τις τηγανίζεις και από τις δύο πλευρές, μέχρι να πάρουν χρυσόξανθο χρώμα.
  5. Στρώνεις απορροφητικό χαρτί κουζίνας σε μία πιατέλα και μόλις τηγανιστούν οι δίπλες, τις τοποθετείς επάνω να στραγγίξουν από τα λάδια.
  6. Ετοιμάζεις το σιρόπι βράζοντας την κρυσταλλική ζάχαρη με το νερό, τη δεύτερη βανιλίνη και τη φέτα λεμονιού για περίπου 10 λεπτά.
  7. Προσθέτεις στο σιρόπι το μέλι, ανακατεύεις καλά και το αφήνεις να κρυώσει για λίγο.
  8. Βάζεις τις δίπλες, που στο μεταξύ πρέπει να έχουν κρυώσει, σε άλλη πιατέλα, τις περιχύνεις με το σιρόπι και τις πασπαλίζεις με τα καρύδια.

Μπακλαβαδάκια

Δεν έχεις δοκιμάσει καλύτερα…

Υλικά για περίπου 40 τεμάχια:

  • ½ κιλό βούτυρο φρέσκο
  • 1 κιλό καρύδια χονδροκομμένα
  • 3 κουταλάκια κανέλα σκόνη
  • 1 κιλό φύλλο για μπακλαβά
  • 40 γαρίφαλα (μοσχοκάρφια) ή τόσα όσα τα τεμάχια που θα κόψεις το γλυκό
  • 1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • Λίγο λεμόνι
  • 1 ξύλο κανέλας

Εκτέλεση:

  1. Βουτυρώνεις καλά το ταψί.
  2. Αναμειγνύεις καλά τα καρύδια με την σκόνης κανέλας και τα χωρίζεις σε 2 ίσες δόσεις.
  3. Χωρίζεις τα φύλλα μπακλαβά σε τρεις στρώσεις και βάζεις την πρώτη στρώση στο ταψί, βουτυρώνοντας καλά κάθε φύλλο.
  4. Απλώνεις από πάνω την πρώτη δόση καρυδιών και κανέλας, σκεπάζεις με την επόμενη στρώση φύλλων καλά βουτυρωμένων, προσθέτεις τα υπόλοιπα καρύδια και σκεπάζεις από πάνω με την τελευταία στρώση φύλλων, επίσης πολύ καλά βουτυρωμένων.
  5. Με ένα μυτερό μαχαιράκι χαράζεις τον μπακλαβά σε μικρούς ρόμβους και πάνω από κάθε ρόμβο βάζεις 1 γαρίφαλο.
  6. Βάζεις το γλυκό στο φούρνο και το αφήνεις να ψηθεί καλά για 1½ ώρα περίπου.
  7. Φτιάχνεις το σιρόπι με τη ζάχαρη, το νερό, το λεμόνι και το ξύλο κανέλας και το αφήνεις λίγο να κρυώσει.
  8. Περιχύνεις με το σιρόπι τον μπακλαβά, όσο ακόμα είναι ζεστός, και τον σκεπάζεις με πετσέτα μέχρι να το απορροφήσει καλά.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΑΥΡΙΔΟΥ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 146

Update: Δεκέμβριος 2015.