Τα κόλπα των σεφ

29.01.2016
Τα ψάξαμε, τα δοκιμάσαμε και τα αποκαλύπτουμε για να πάρεις… (χρήσιμες) ιδέες.

Τι κάνουν τα βρασμένα ζυμαρικά που περίσσεψαν;

Τα αποθηκεύουν στο ψυγείο και μόλις τα χρειαστούν τα βάζουν σε κρύες σαλάτες με λαχανικά ή τα φτιάχνουν στο τηγάνι φριτάτα (ομελέτα με διάφορα υλικά) ή τα ψήνουν στο φούρνο με σάλτσα τυριού.

Πώς διαχειρίζονται τα λιγότερο φρέσκα λαχανικά;

Φτιάχνουν σούπες στις οποίες προσθέτουν κατά το βράσιμο λίγη κρέμα γάλακτος, ώστε να αποκτήσουν πλουσιότερη γεύση. Εναλλακτικά, φρεσκάρουν τα κάπως μαραμένα λαχανικά περνώντας τα από παγωμένο νερό πριν τα μαγειρέψουν.

Πώς φτιάχνουν μακαρόνια στη στιγμή;

Βράζουν αρκετά μακαρόνια, αλλά τα βγάζουν από το νερό 30 δευτερόλεπτα πριν γίνουν. Τα βουτούν αμέσως σε πολύ κρύο νερό και κατόπιν τα αποθηκεύουν σε μερίδες στο ψυγείο. Όταν τα χρειαστούν, τα ζεσταίνουν σε νερό ή φούρνο μικροκυμάτων και τα σερβίρουν.

Πώς αξιοποιούν το χθεσινό κιμά;

Τον χρησιμοποιούν για να φτιάξουν σπρινγκ ρολς, μπουρεκάκια με προσθήκη τυριού, πιτάκια με μπεσαμέλ, πεϊνιρλί ή πιλάφι, προσθέτοντας και 1-2 αβγά.

Τι κάνουν με το ριζότο που ξέμεινε;

Πρώτα σοτάρουν σε τηγάνι ψιλοκομμένες πιπεριές και μανιτάρια. Κατόπιν προσθέτουν το ριζότο, δύο αβγά χτυπημένα με λίγο γάλα και λίγο μοσχοκάρυδο, αναμειγνύουν και το σερβίρουν ως «νέο» πιάτο χωρίς κανείς να καταλάβει ότι πρόκειται για φαγητό προηγούμενης μέρας.

Τι φτιάχνουν με το μπαγιάτικο ψωμί;

Το κόβουν σε μικρά κομμάτια, ρίχνουν από πάνω λίγο ελαιόλαδο, ρίγανη και αλάτι, το ψήνουν και το σερβίρουν. Εναλλακτικά, φτιάχνουν με τα κομμάτια ψωμιού καναπεδάκια και σκορδόψωμο ή τα ψήνουν στο φούρνο με τυρί.

Τι κάνουν τα ψίχουλα του ψωμιού;

Προσθέτουν λίγη πάπρικα και τα απλώνουν πάνω σε στήθος από κοτόπουλο ή γαλοπούλα.

Τι αλάτι χρησιμοποιούν;

Αλάτι με χοντρούς κόκκους, ώστε να ελέγχουν καλύτερα την ποσότητά του με το άγγιγμα των δαχτύλων τους. Προσθέτουν μια πρέζα στο φαγητό, δοκιμάζουν και επαναλαμβάνουν εάν είναι απαραίτητο.

Τι κάνουν εάν τους ξεφύγει λίγο αλάτι παραπάνω;

Προσθέτουν μία κουταλιά ξίδι από καλό κρασί για να το εξισορροπήσουν.

Πώς παίρνουν περισσότερο χυμό από τα εσπεριδοειδή;

Πριν στύψουν λεμόνια, γλυκολέμονα, πορτοκάλια κ.ά., τα θερμαίνουν σε φούρνο μικροκυμάτων για 15 δευτερόλεπτα και έτσι παίρνουν σχεδόν διπλάσια ποσότητα χυμού κατά το στύψιμο.

Ποια τρόφιμα δεν αποθηκεύουν ποτέ στο ψυγείο;

Ωμές πατάτες, κρεμμύδια, σκόρδο και ντομάτες. Οι χαμηλές θερμοκρασίες του ψυγείου αλλοιώνουν την υφή και τη γεύση των συγκεκριμένων τροφίμων.

Το ’ξερες;

Μουστάρδα: Η μουστάρδα διατηρείται φρέσκια για περισσότερο καιρό εάν βάλεις λίγο αλάτι στην επιφάνειά της.

Ομελέτα αλά γαλλικά: Σύμφωνα με τη γαλλική μαγειρική παράδοση, η ομελέτα, απλή ή με γέμιση, πρέπει να ψήνεται μόνο από τη μία πλευρά της και στη συνέχεια να διπλώνεται στα δύο.

Μάθε κι αυτό!

  • Ο διάσημος σεφ Jamie Oliver ισχυρίζεται ότι μία φέτα ζεστού ψωμιού περιχυμένη με ελαιόλαδο είναι η γεύση που πρέπει όλοι να δοκιμάσουν για τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.
  • Η λέξη γαστρονομία σημαίνει κατά κυριολεξία «ο νόμος του στομαχιού».

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 158

Update: Ιανουάριος 2016.