Πώς θα κρατήσεις φρέσκα τα μυρωδικά;

21.04.2016
Συμβουλές αγοράς και αποθήκευσης των μυρωδικών.

Τα περισσότερα μυρωδικά είναι διαθέσιμα στην αγορά όλο το χρόνο σε τρεις μορφές: νωπά (φρέσκα), φρεσκοκατεψυγμένα (σε αεροστεγείς συσκευασίες) και αποξηραμένα, είτε μεμονωμένα είτε σε διάφορα μείγματα. Όποια μορφή τους και να επιλέξεις, το γευστικό αποτέλεσμα θα είναι εξίσου ικανοποιητικό. Φυσικά κανείς δεν αποκλείει να τα καλλιεργείς μόνη σου, π.χ. στον κήπο ή σε μικρά γλαστράκια στο μπαλκόνι, ή να τα αγοράζεις φρέσκα και να τα καταψύχεις άμεσα ή να τα αποξηραίνεις.

Σωστή αποθήκευση

  • Φύλαξε τα φρέσκα μυρωδικά στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, ολόκληρα ή ψιλοκομμένα, μέσα σε καλά κλεισμένα σακουλάκια (ή μικρά δοχεία) κατάλληλα για τρόφιμα.
  • Διατήρησε τα αποξηραμένα μυρωδικά σε αεροστεγείς συσκευασίες, μακριά από παράθυρα και το φως του ηλίου, υγρασία, πηγές θερμότητας και υψηλές θερμοκρασίες.
  • Μην αναμειγνύεις διαφορετικά είδη μυρωδικών στην ίδια συσκευασία αποθήκευσης – κάθε συσκευασία πρέπει να περιέχει μόνο ένα είδος!
  • Προσοχή! Τα μυρωδικά που συντηρούνται στο ψυγείο (όχι στην κατάψυξη) είναι προτιμότερο να πλένονται λίγο πριν από τη χρήση.

Παράταση φρεσκότητας

Για να διατηρηθούν περισσότερες ημέρες τα μυρωδικά φρέσκα μέσα στο ψυγείο: Παίρνεις ένα μικρό στενόμακρο δοχείο τροφίμων ή γυάλινο βαζάκι, βάζεις στον πάτο του βρεγμένο χαρτί κουζίνας και ρίχνεις μέσα τα μυρωδικά. Κατόπιν κλείνεις το δοχείο ερμητικά με το καπάκι και το τοποθετείς όρθιο στο ράφι της πόρτας του ψυγείου. Εναλλακτικά, πριν τα βάλεις στο ψυγείο κάνε τα μυρωδικά «μάτσο» και τα τυλίγεις με μια καθαρή και ελαφρώς υγρή υφασμάτινη πετσέτα, την οποία αλλάζεις κάθε 2-3 ημέρες.

«Ξαναζωντάνεμα» μαραμένων

Τα φρέσκα μυρωδικά που πρόκειται να χρησιμοποιήσεις για γαρνίρισμα πιάτων, αλλά έχουν μαραθεί και χάσει το χρώμα τους, γίνονται πάλι εμφανίσιμα αν τα τοποθετήσεις για 10 λεπτά σε χλιαρό νερό, στη συνέχεια κόψε λίγο τα κοτσάνια τους και κατόπιν τα αφήνεις για περίπου 20 λεπτά σε κρύο νερό. Μόλις απορροφήσουν αρκετή υγρασία και «ξαναζωντανέψουν», τα χρησιμοποιείς άμεσα.

Και στην κατάψυξη!

Για να καταψύξεις τα μυρωδικά, τα πλένεις, τα ψιλοκόβεις και τα τοποθετείς ανά πρέζα σε ένα δισκάκι που μπαίνει στην κατάψυξη. Μόλις παγώσουν καλά, τα βάζεις σε μικρό σακουλάκι τροφίμων (ή μικρό αεροστεγές δοχείο), το κλείνεις καλά, και το τοποθετείς πάλι στην κατάψυξη.

Παγάκια μυρωδικών: Πλένεις καλά και ψιλοκόβεις τα φρέσκα μυρωδικά, τα βάζεις μέσα σε θήκες για παγάκια (όχι μίας χρήσης!), προσθέτεις λίγο νερό και τα αποθηκεύεις στην κατάψυξη να γίνουν παγάκια. Μόλις τα χρειαστείς στο μαγείρεμα, προσθέτεις όσα «παγάκια μυρωδικών» θέλεις μέσα στο φαγητό σου.

Πώς θα τα αποξηράνεις!

Η αποξήρανση των φρέσκων μυρωδικών απαιτεί 10-15 ημέρες, ανάλογα με το είδος, την ποσότητά τους και τις καιρικές συνθήκες. Πρώτα τα πλένεις καλά και κατόπιν τα απλώνεις πάνω σε καθαρή πετσέτα να στεγνώσουν. Μόλις στεγνώσουν, τα τοποθετείς σε καινούρια πετσέτα και τα αφήνεις να αποξηρανθούν εντελώς, σε ξηρό μέρος μακριά από υγρασία. Εναλλακτικά, τα δένεις απαλά σε μάτσο, τα βάζεις σε καθαρή χάρτινη σακούλα και τα κρεμάς ανάποδα. Θα καταλάβεις ότι έχουν αποξηρανθεί όταν ύστερα από ημέρες τρίβονται εύκολα με το χέρι σου. Τότε μπορείς είτε να τα θρυμματίσεις όλα με το χέρι, είτε να τα κονιορτοποιήσεις σε μπλέντερ ή πάνω σε καθαρή επιφάνεια κοπής και περνώντας από πάνω τους ένα ξύλινο ρολό για άνοιγμα ζύμης. Εναλλακτικά, τα χωρίζεις με το χέρι σε φυλλαράκια, πετώντας τα ξύλινα κλαράκια. Σε κάθε περίπτωση, τα φυλάς άμεσα σε γυάλινο βάζο που κλείνει ερμητικά.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 169

Update: Απρίλιος 2016.