Μια πάστα που την έλεγαν... Φλώρα

01.12.2016
Τα φρούτα «δανείζουν» τη γλύκα τους στην κριτσανιστή ζύμη δημιουργώντας ένα συνδυασμό γεύσεων που ξετρελαίνει τον ουρανίσκο. Απολαύστε τα σε μορφή τάρτας ή σαν πάστα φλώρα για μια αξέχαστη εμπειρία!

Δροσερή και φρουτένια, η γεύση της τάρτας δένει ιδανικά με τα χρώματα και τα αρώματα της άνοιξης και του καλοκαιριού. Η πάστα φλώρα, πιο μεστή και στιβαρή, σε προκαλεί να τη γευθείς μαζί με το τσάι ή τον καφέ σου ακόμη και τα χειμωνιάτικα απογεύματα. Η Ariana Grace Bréhier, μας προσφέρει και τις δύο συνταγές για γλυκές απολαύσεις όλο το χρόνο.

Πάστα φλώρα με μαρμελάδα φράουλα

Υλικά για 6-8 άτομα:

Για τη ζύμη:

  • 125 gr βούτυρο

  • 62,5 gr ζάχαρη άχνη

  • 65 gr αβγά

  • Μια πρέζα βανίλια σκόνη

  • 1 gr αλάτι

  • 250 gr αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο

Για τη γέμιση:

  • 300-350 gr πολύ καλής ποιότητας μαρμελάδα της αρεσκείας σας ή σπιτική μαρμελάδα.

  • Λίγη καφέ ζάχαρη.

Εκτέλεση

Βάζετε το βούτυρο, τη ζάχαρη και τη βανίλια στο μίξερ και χτυπάτε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ασπρίσουν και να είναι κρεμώδη. Προσθέτετε σταδιακά τα αβγά μέχρι να ενσωματωθούν τελείως. Σταματάτε το μίξερ και προσθέτετε το αλεύρι και το αλάτι. Ανακατεύετε στην αργή ταχύτητα μέχρι την ελάχιστη ανάμειξη. Μαζεύετε τη ζύμη και ζυμώνετε για λίγο με τα χέρια φτιάχνοντας μια μπάλα. Την πατάτε με τις παλάμες δίνοντάς της σχήμα δίσκου, την τυλίγετε με διάφανη μεμβράνη και την τοποθετείτε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά έως και 2 ώρες. Τη βγάζετε από το ψυγείο, κόβετε τα 3/4, τα βάζετε σε πάγκο κουζίνας και πατάτε ελαφρά με τις παλάμες σας ή απαλά με τον πλάστη, εάν είναι πολύ κρύα η ζύμη. Βάζετε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και την ανοίγετε με τον πλάστη, από το κέντρο προς τα πάνω και προς τα κάτω σε πάχος 2 mm, ώστε να σχηματιστεί ένας κύκλος. Τη σηκώνετε απαλά στον πλάστη και τη γλιστράτε προσεκτικά σε στρογγυλή φόρμα/ταρτιέρα διαμέτρου 22 cm και τη στρώνετε με τα δάχτυλα. Κόβετε με ένα μαχαίρι τα περισσεύματα και τα τοποθετείτε στο ψυγείο για 25-30 λεπτά, κατόπιν τα ενώνετε με το υπόλοιπο 1/3 της ζύμης, τα ανοίγετε σε πάχος 2 mm και κόβετε σε λωρίδες πλάτους 2 cm. Απλώνετε τη μαρμελάδα πάνω στη βάση και με τις λωρίδες της ζύμης δημιουργείτε πάνω της ένα δίχτυ ή άλλο σχέδιο της αρεσκείας σας. Πασπαλίζετε τις λωρίδες με καστανή ζάχαρη, κόβετε τις άκρες με ένα μαχαίρι και τις αλείφετε με αβγό. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Την ξεφορμάρετε αφού πρώτα κρυώσει.

Τάρτα φρούτων με κρέμα ντιπλομάτ

Υλικά για 6 άτομα:

Για τη ζύμη σαμπλέ:

  • 150 gr βούτυρο

  • 70 gr ζάχαρη άχνη

  • 50 gr αβγά

  • Μια πρέζα βανίλια σκόνη

  • 1 gr αλάτι

  • 250 gr αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο

Εκτέλεση

Σε μια μπασίνα (μεγάλο μεταλλικό μπολ) ρίχνετε το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια και το αλεύρι. Αναμειγνύετε τρίβοντας με τα δάχτυλα μέχρι να αποκτήσει το μείγμα μια υφή σαν άμμο. Ρίχνετε τη ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι, κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο της ζύμης και ρίχνετε τα αβγά. Ζυμώνετε μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Πατάτε τη ζύμη με τις παλάμες δίνοντάς της σχήμα δίσκου, την τυλίγετε με διάφανη μεμβράνη και την τοποθετείτε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά με 2 ώρες (ιδανικά για μία μέρα). Ανοίγετε τη ζύμη και τη στρώνετε σε στρογγυλή φόρμα/ταρτιέρα διαμέτρου 22 cm (με τον ίδιο τρόπο όπως και στη βασική συνταγή). Τρυπάτε τη ζύμη με ένα πιρούνι και την τοποθετείτε στην κατάψυξη για 25-30 λεπτά. Καλύπτετε την επιφάνεια με λαδόκολλα, όπου έχετε σκορπίσει ρεβίθια ή φασόλια. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 20 λεπτά. Αφαιρείτε τη λαδόκολλα και τα όσπρια και αλείφετε με χτυπημένο αβγό. Συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά (ή μέχρι να ροδίσει). Αφήστε τη να κρυώσει και μετά ξεφορμάρετε.

Tips

Για τη ζύμη

* Μην παραζυμώσετε τη ζύμη γιατί θα γίνει σκληρή.

* Για καλύτερη γεύση χρησιμοποιήστε βούτυρο 82% λιπαρά, καλής ποιότητας.

* Βεβαιωθείτε ότι όλα τα υλικά είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

* Για να ανοίξετε πιο εύκολα τη ζύμη φορμάρετέ τη σε σχήμα δίσκου πριν το βάλετε στο ψυγείο.

* Για μια πιο τρυφερή ζύμη, που δεν θα συρρικνωθεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος, αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί ακόμη και μία μέρα.

* Αφού στρώσετε τη ζύμη στη φόρμα, τοποθετήστε τη στην κατάψυξη για 30 λεπτά. Αυτό βοηθά την πρόληψη συρρίκνωσης.

Για τη μαρμελάδα

* Χρησιμοποιήστε καλής ποιότητας μαρμελάδα ή σπιτική. Μια δεύτερης ποιότητας μαρμελάδα θα γίνει λαστιχωτή στη διάρκεια του ψησίματος.


ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 160
Update: Δεκέμβριος 2016