Γιατί ξεφλουδίζουν τα όσπρια στο μαγείρεμα;

05.01.2017
Μήπως γιατί τα σούρωσες με λάθος τρόπο. Δες που κάνεις λάθος και μάθε τη διαδικασία.

Επειδή όλα σχεδόν τα όσπρια θέλουν σούρωμα από το πρώτο νερό, εάν τα σουρώσετε όπως είναι καυτά από τη βράση δημιουργείται υπερβολική εξάτμιση, στεγνώνουν όταν μείνουν χωρίς νερό και με τη διαφορά θερμοκρασίας αρχίζουν να σκάνε και να ξεφλουδίζουν.

Ο σωστός τρόπος είναι ο εξής: Πρώτα βάζετε την κατσαρόλα κάτω από τη βρύση και τη γεμίζετε νερό. Στη συνέχεια, αδειάζετε το μισό νερό ώστε να μη μείνουν τα όσπρια στεγνά, τη ξαναγεμίζετε με νερό και αφήνετε τα όσπρια να χλιάνουν για 1-2 λεπτά. Τέλος, τα σουρώνετε και συνεχίζετε το μαγείρεμα.

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία τεύχος 134
Επικαιροποίηση: Ιανουάριος 2017