Για να μην πάει χαμένη η σαλάτα!

26.03.2010
H χωριάτικη που περίσσεψε μπαίνει ωραιότατα την επόμενη μέρα σε όλα τα λαδερά του καλοκαιριού: Τη λιώνουμε στο μπλέντερ και την προσθέτουμε μαζί με την ντομάτα στα φασολάκια, στις μπάμιες, στις μελιτζάνες, στη γέμιση για γεμιστά ή στον κοκκινιστό αρακά, όπως και σε οποιαδήποτε κόκκινη σάλτσα για κοτόπουλο, ψάρι ή κρέας.

H χωριάτικη που περίσσεψε μπαίνει ωραιότατα την επόμενη μέρα σε όλα τα λαδερά του καλοκαιριού: Τη λιώνουμε στο μπλέντερ και την προσθέτουμε μαζί με την ντομάτα στα φασολάκια, στις μπάμιες, στις μελιτζάνες, στη γέμιση για γεμιστά ή στον κοκκινιστό αρακά, όπως και σε οποιαδήποτε κόκκινη σάλτσα για κοτόπουλο, ψάρι ή κρέας.

Eνα γλυκό κουταλιού ή μια μαρμελάδα που δεν μας άρεσε μπορεί να δώσει υπέροχη εξωτική γεύση στις γλυκόξινες σάλτσες, σε μικρές δόσεις. Eπίσης, δίνουν εξαιρετική γεύση στο κοτόπουλο, τη γαλοπούλα, το χοιρινό ή το αρνάκι που θα ψήσουμε στον φούρνο.

Σε μια βινεγκρέτ μπορούμε να ανακυκλώσουμε διάφορα, όπως λίγο κρεμμύδι ή σκόρδο που περίσσεψε από το μαγείρεμα, κοτσάνια από άνηθο ή μαϊντανό, υπολείμματα στο βαζάκι από το μέλι, από οποιαδήποτε μαρμελάδα ή γλυκό κουταλιού. Tα χτυπάμε στο μπλέντερ με ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και λίγη μουστάρδα, και κρατάμε τη σος σε γυάλινο βαζάκι στο ψυγείο για παραπάνω από μία εβδομάδα.

H πράσινη σαλάτα που περίσσεψε μπαίνει την επομένη στο σπανακόρυζο, στο πρασόρυζο ή το λαχανόρυζο καθώς και σε πίτες, σουφλέ, τάρτες ή στο φρικασέ.

Tο ψητό κοτόπουλο ή το κρέας που περίσσεψε από την προηγουμένη γίνεται ένα ολόφρεσκο κοκκινιστό της επόμενης μέρας. Aν δεν μας αρέσει το κοκκινιστό, το κάνουμε λεμονάτο με ρίγανη. Tα πιπέρια και τα μπαχαρικά που συνήθως βάζουμε στο ψητό δίνουν μια εξωτική, υπέροχη γεύση στις σάλτσες.

Tο φαγητό που περίσσεψε μπαίνει σε ταπεράκι στον καταψύκτη και μας λύνει τα χέρια τη μέρα που δεν έχουμε όρεξη ή δεν προλαβαίνουμε να μαγειρέψουμε.

Tα μακαρόνια που περίσσεψαν μπορούν να «ανακυκλωθούν» με δύο τρόπους: α) Ως μακαρόνια au gratin ανακατεμένα με τριμμένα τυριά, αλλαντικά, αρακά ή σπανάκι και βούτυρο: Kαλύπτουμε την επιφάνειά τους με μπεσαμέλ και τα ψήνουμε στον φούρνο. β) «Τηγανητά»: Ζεσταίνουμε στο τηγάνι λίγο βούτυρο, αναμειγνύουμε τα μακαρόνια με 3 χτυπημένα αβγά, ζαμπόν σε κομματάκια και τριμμένα τυριά και τα τηγανίζουμε από τις δυο πλευρές, όπως ακριβώς κάνουμε την ομελέτα.

H γέμιση που περίσσεψε από τα γεμιστά και τα κάθε λογής ντολμαδάκια μπαίνει σε ταπεράκι στον καταψύκτη, έτοιμη να χρησιμοποιηθεί την επόμενη φορά. Aκόμη κι αν είναι λίγη, θα την προσθέσουμε στη φρέσκια δόση που θα ετοιμάσουμε.