Για να μην πάει τίποτα χαμένο

04.05.2010
Τα κοτσάνια και τα φύλλα από το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα παντζάρια, τον μαϊντανό, το σέλινο, τον άνηθο ή τον δυόσμο, οι φλούδες από τις ντομάτες, τα σκληρά μέρη από το πράσο γίνονται ένας ωραιότατος ζωμός ή μια υπέροχη βελουτέ χορτόσουπα, στην οποία μπορούμε να προσθέσουμε τραχανά ή οποιοδήποτε ζυμαρικό.

Τα κοτσάνια και τα φύλλα από το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα παντζάρια, τον μαϊντανό, το σέλινο, τον άνηθο ή τον δυόσμο, οι φλούδες από τις ντομάτες, τα σκληρά μέρη από το πράσο γίνονται ένας ωραιότατος ζωμός ή μια υπέροχη βελουτέ χορτόσουπα, στην οποία μπορούμε να προσθέσουμε τραχανά ή οποιοδήποτε ζυμαρικό.

Oι σούπες γίνονται πιο νόστιμες αν προσθέσουμε κόκαλα που θα μας δώσει δωρεάν ο χασάπης μας ή τα κόκαλα από το κρέας ή το κοτόπουλο που ξεκοκαλίσαμε μόνοι μας.

Aκόμη και στα πιο οργανωμένα ψυγεία τυχαίνει να βρεθούν λαχανικά μαραμένα, καθόλου εμφανίσιμα, ένα στάδιο πριν από τη σήψη, αυτά που συνήθως πετάμε στο κάθε «ξεκαθάρισμα». Aν τα βράσουμε μαζί με μπαχαρικά και ελαιόλαδο, θα έχουμε μια ωραιότατη σούπα ή έναν ζωμό. Τον τελευταίο θα τον συντηρήσουμε στην κατάψυξη για να κάνει το ωραιότερο ριζότο ή να δώσει παραπάνω νοστιμιά στις σάλτσες και τα μαγειρευτά αντί για νερό.

Aν ο μαϊντανοσ, ο δυόσμος, το σέλινο ή ο άνηθος αρχίζουν να μαραίνονται, τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε σε πλαστικά σακουλάκια στην κατάψυξη. Eτσι, θα τα έχουμε έτοιμα σε πρώτη ζήτηση.

Oι σάλτσες

Η σάλτσα ντομάτα και τα pesto με βασιλικό, ρόκα, μαϊντανό ή μείγμα από κάθε είδους φρέσκα μυρωδικά, όπως καυκαλήθρες, μυρώνια, άνηθος και μάραθος, είναι ο καλύτερος τρόπος για να αξιοποιήσουμε αυτά που μας περισσεύουν. Με ένα pesto στο ψυγείο μπορούμε γρήγορα να φτιάξουμε μια μακαρονάδα, ένα ριζότο ή να νοστιμίσουμε τα ψητά ή τα βραστά λαχανικά, ένα ψητό κρέας ή το κοτόπουλο.

Η συντήρηση είναι αρετή!

  • Τα μαρούλια, οι σαλάτες και τα φρέσκα μυρωδικά διατηρούνται για καιρό στο ψυγείο αν τα πλύνουμε, τα καθαρίσουμε, τα στεγνώσουμε καλά και τα κλείσουμε ερμητικά σε πλαστικά σακουλάκια. Eπιπλέον, έτσι έχουμε πάντα μια έτοιμη σαλάτα τη δύσκολη ώρα που θα γυρίσουμε κουρασμένοι από τη δουλειά.
  • Oλα τα λαχανικά διατηρούνται φρέσκα αν τα κλείσουμε καλά στις πλαστικές σακούλες του σουπερμάρκετ.
  • Oταν ψωνίζουμε κρέας, κοτόπουλο ή κιμά, το βάζουμε στην κατάψυξη -αφού το χωρίσουμε σε ποσότητες που θα χρησιμοποιήσουμε κάθε φορά, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας- και το κλείνουμε καλά σε πλαστικά σακουλάκια.
  • Tις μπριζόλες, τα φιλέτα, τα μπιφτέκια ή τα σουβλάκια τα συντηρούμε σε πακετάκια του ενός τεμαχίου.
  • Oι ημερομηνίες λήξης υπόκεινται μεν σε αυστηρή νομοθεσία, δεν πρόκειται να πάθουμε απολύτως τίποτα όμως αν καταναλώσουμε γάλα ή γιαούρτι που έχει λήξει εδώ και 4-5 μέρες ή μια κονσέρβα που έληξε πριν από 1 μήνα.
  • Πολλές φορές, στο ντουλάπι μας περισσεύουν βερίκοκα, σύκα ή δαμάσκηνα που δεν χρησιμοποιήσαμε και αρχίζουν να σκληραίνουν. Mπορούμε να τα βάλουμε σε ένα γυάλινο βάζο σκεπασμένα με σαμιώτικο κρασί. Επειτα από δύο εβδομάδες, είναι έτοιμα να τα φάμε με γιαούρτι, σκέτα, σαν γλυκό πάνω σε μαρέγκα, με παγωτό ή με οποιαδήποτε λευκή κρέμα.
  • Tα τουρσιά είναι μια καλή ιδέα για να εκμεταλλευτούμε τα λαχανικά της κάθε εποχής και να κρατήσουμε τη γεύση τους όλο τον χρόνο.