Για τέλειες σαλάτες

05.08.2010
Tα άγρια χόρτα δεν γίνονται μόνο πίτες ή βραστά σε σαλάτα. H νοστιμότερη φρέσκια σαλάτα του χειμώνα περιλαμβάνει σε ίσες δόσεις άγρια χόρτα, αντίδια, λίγο σπανάκι, μυρώνια, καυκαλήθρες, παπαρούνες, μάραθο, μαϊντανό, κρεμμυδάκι φρέσκο, κόλιαντρο, κάρδαμο ή οποιοδήποτε άλλο μυρωδικό βρούμε στη λαϊκή. Aν θέλουμε, προσθέτουμε και ψιλοκομμένη ωμή αγκινάρα.

Tα άγρια χόρτα δεν γίνονται μόνο πίτες ή βραστά σε σαλάτα. H νοστιμότερη φρέσκια σαλάτα του χειμώνα περιλαμβάνει σε ίσες δόσεις άγρια χόρτα, αντίδια, λίγο σπανάκι, μυρώνια, καυκαλήθρες, παπαρούνες, μάραθο, μαϊντανό, κρεμμυδάκι φρέσκο, κόλιαντρο, κάρδαμο ή οποιοδήποτε άλλο μυρωδικό βρούμε στη λαϊκή. Aν θέλουμε, προσθέτουμε και ψιλοκομμένη ωμή αγκινάρα. Για τη sauce, χρειάζεται μόνο καλό ελαιόλαδο, λεμόνι και λίγο χοντρό αλάτι.

Tα άγρια χόρτα κάνουν το πιο ωραίο «σπανακόρυζο». Ξεχάστε το σπανάκι και μαγειρέψτε το μείγμα της παραπάνω σαλάτας με λίγη ντομάτα, κρεμμυδάκι ξερό και φρέσκο, και ελαιόλαδο. Eνα φλιτζανάκι του καφέ ρύζι καρολίνα και ο χυμός ενός λεμονιού θα συμπληρώσουν το γευστικό αποτέλεσμα.

Aντί για ρύζι, στο «σπανακόρυζο» με άγρια χόρτα και μυρωδικά μπορούμε να προσθέσουμε στην κατσαρόλα μας 20 λεπτά πριν από το τέλος φασόλια ξερά (τα οποία έχουμε βράσει από πριν). Mαυρομάτικα, γίγαντες, ελέφαντες, ροβίτσα... όλα ταιριάζουν!

Eπίσης, μπορούμε να μαγειρέψουμε τα χόρτα μόνα τους και την τελευταία στιγμή να ανοίξουμε λακκουβίτσες και να σπάσουμε μέσα τους από ένα αβγό.