Για να μάθεις τα μυστικά της "πράσινης" κουζίνας

13.05.2010
Tα κολοκυθάκια ή οι μελιτζάνες παπουτσάκια μπορούν να γίνουν με ένα υποκατάστατο του κιμά, το οποίο θα φτιάξουμε με ένα μείγμα από κιμά σόγιας, το εσωτερικό από τις μελιτζάνες ή τα κολοκύθια και μανιτάρια πολύ ψιλοκομμένα.

Tα κολοκυθάκια ή οι μελιτζάνες παπουτσάκια μπορούν να γίνουν με ένα υποκατάστατο του κιμά, το οποίο θα φτιάξουμε με ένα μείγμα από κιμά σόγιας, το εσωτερικό από τις μελιτζάνες ή τα κολοκύθια και μανιτάρια πολύ ψιλοκομμένα. Tα μαγειρεύουμε όλα μαζί όπως ακριβώς στη συνταγή του μουσακά.

Tο κλασικό στιφάδο δεν χάνει τίποτα από τη γεύση του αν μαγειρέψουμε σκέτα τα κρεμμυδάκια και τα εμπλουτίσουμε στο τέλος με ένα φλιτζάνι κρητικό ξινόχοντρο ή πλιγούρι.

Tο κρέας στο φρικασέ μπορεί να αντικατασταθεί από βρασμένα φασόλια ?κανονικά, γίγαντες, μαυρομάτικα, ελέφαντες Πρεσπών ή ρεβίθια.

Ένα σουβλάκι δεν γίνεται μόνο με κρέας, αλλά και με μια ποικιλία λαχανικών, όπως μανιτάρια, καρότα, γογγύλια, πιπεριές, ντοματίνια, μελιτζάνες και κολοκυθάκια σε λαδορίγανη. Tο ψήσιμο στα κάρβουνα θα δώσει τη γεύση της «τσίκνας» στο αποτέλεσμα.

O κιμάς στα γεμιστά, τα κολοκυθάκια ή τους λαχανοντολμάδες υποκαθίσταται εξαιρετικά από ένα μείγμα φρέσκων μυρωδικών, όπως μαϊ-ντανό, άνηθο, μάραθο, δυόσμο, μυρώνια, βασιλικό, κόλιαντρο και τριμμένο καρότο. Mαζί μπορούμε να βάλουμε και λίγη πάπρικα, που δίνει μια ιδέα από κρέας.