Ριζότο με κρόκο Κοζάνης

08.10.2009
Αυτό το ριζότο είναι μια ελαφριά και γευστική πρόταση, για να συνοδεύσετε κρέας ή κοτόπουλο. Παίρνει ένα εντυπωσιακό κίτρινο χρώμα που το κάνει κατάλληλο και για γιορτινά τραπέζια!

Τι έχουμε:

  • 3 φλιτζ. ρύζι, καρναρόλι
  • 6-7 στίγματα κρόκου Κοζάνης
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
  • 6-7 φλιτζ. ζωμό λαχανικών
  • 1 ποτηράκι λευκό κρασί
  • 6 κουταλιές μαργαρίνη
  • 1 κρεμμύδι, τριμμένο
  • πιπέρι

Για το γαρνίρισμα:

  • φύλλα ρόκας

Τι κάνουμε:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ζωμό των λαχανικών.

Ρίχνουμε και διαλύουμε τα στίγματα του κρόκου και αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά.

Σε μια άλλη κατσαρόλα λιώνουμε 4 κουταλιές από τη μαργαρίνη και σοτάρουμε το κρεμμύδι, μέχρι να χρυσίσει.

Προσθέτουμε το ρύζι και το σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.

Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε σιγά σιγά το ζωμό με μια κουτάλα, ανακατεύοντας διαρκώς, φροντίζοντας πριν ρίξουμε την επόμενη κουταλιά να έχει απορροφηθεί η προηγούμενη.

Συνεχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά το ζωμό μέχρι το ρύζι να γίνει μαλακό και κρεμώδες, προσέχοντας να μη στεγνώσει.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε την υπόλοιπη μαργαρίνη και αφήνουμε για λίγο να κρυώσει.

Προσθέτουμε το γιαούρτι, πιπέρι και ανακατεύουμε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ενσωματωθούν.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, αφήνουμε για 5 λεπτά και στη συνέχεια σερβίρουμε γαρνίροντας με φύλλα ρόκας.