Λουκουμάδες με μέλι

22.05.2008
Με τη γλύκα των Σερρών!

Τι έχουμε:

  • 640 γραμ. αλεύρι
  • 640 γραμ. νερό, χλιαρό
  • 2 αβγά
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι ζάχαρη
  • 16-18 γραμ. μαγιά μπίρας
  • λάδι για το τηγάνισμα

Για το σιρόπι:

  • 640 γραμ. ζάχαρη
  • 320 γραμ. νερό
  • 2 κουταλιές μέλι
  • λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
  • 1 φλούδα λεμονιού

Για το γαρνίρισμα:

  • αμύγδαλα φιλέ

Τι κάνουμε:

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό, διαλύουμε τη μαγιά και προσθέτουμε το αλεύρι, τα αβγά, το αλάτι και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά, έως ότου η ζύμη γίνει αραιή προσέχοντας να μη μας σβολιάσει.

Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα κουζίνας και το βάζουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει η ζύμη.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε άφθονο λάδι και όταν κάψει, με ένα κουτάλι το οποίο βουτάμε κάθε φορά σε λάδι, ή με τα δάχτυλά μας, κόβουμε τη ζύμη σε μικρούς σβόλους και τους ρίχνουμε κατευθείαν στο λάδι.

Εν τω μεταξύ, για να ετοιμάσουμε το σιρόπι, βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό με τη ζάχαρη, τη φλούδα και τον χυμό του λεμονιού και τα βράζουμε για περίπου 10 λεπτά. Προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά.

Με μια τρυπητή κουτάλα στραγγίζουμε τους λουκουμάδες από το λάδι, τους περιχύνουμε με το σιρόπι, τους πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα και σερβίρουμε.

Συμβουλή
Μπορούμε αντί να σιροπιάσουμε τους λουκουμάδες, να τους σερβίρουμε μόνο με μέλι, τριμμένο καρύδι και κανέλα.

το κατάλληλο συνοδευτικό Λικέρ Τεντούρα.