Κόκορας κοκκινιστός με φλομάρια

22.05.2008
Από τα πλέον παραδοσιακά πιάτα της Λήμνου!

Τι έχουμε:

  • 1 κόκορα κομμένο σε κομμάτια
  • 4 φλιτζ. φλομάρια (χυλοπίτες)
  • 4-5 ντομάτες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζ. λάδι ελιάς
  • 1 ποτηράκι κρασί
  • 1/2 κουταλάκι ζάχαρη
  • στη μύτη από το κουταλάκι ρίγανη
  • αλάτι
  • πιπέρι

Τι κάνουμε:

Πλένουμε τα κομμάτια του κόκορα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Ζεματάμε τις ντομάτες σε ένα μπολ με βραστό νερό, τις ξεφλουδίζουμε και τις τρίβουμε στον τρίφτη.

Ζεσταίνουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι τα 3/4 από το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, έως ότου χρυσίσουν. Προσθέτουμε τα κομμάτια του κόκορα και τα σοτάρουμε από όλες τις πλευρές για 4-5 λεπτά.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για περίπου 4-5 λεπτά, ώστε να εξατμισθεί το αλκοόλ.

Κατόπιν, προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, το σκόρδο, τη δάφνη, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και 3 φλιτζάνια ζεστό νερό.

Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 45 λεπτά, φροντίζοντας να προσθέσουμε, αν χρειαστεί, λίγο ζεστό νερό ακόμα.

Εν τω μεταξύ, σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε 5 φλιτζάνια νερό μαζί με το υπόλοιπο λάδι και βράζουμε τα φλομάρια, έως ότου μαλακώσουν.

Οταν βράσουν, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα.

Σερβίρουμε τα φλομάρια με τα κομμάτια του κόκορα και τη σάλτσα του.

Συμβουλή

Μπορούμε εάν θέλουμε, να βράσουμε τα φλομάρια μαζί με τον κόκορα, προσθέτοντάς τα ένα τέταρτο πριν κατεβάσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

το κατάλληλο κρασί Κόκκινο Λήμνου.