Τουλουμπάκια

23.10.2008
Μακεδονίτικο γλυκό!

Τι έχουμε:

  • 6 1/2 φλιτζ. αλεύρι, Dinkel type 405 ΜΥΛΟΙ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗ
  • 1 1/4 φλιτζ. μαργαρίνη
  • 2 3/4 φλιτζ. νερό
  • 10 αβγά
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • λάδι ελιάς για το τηγάνισμα
  • σακούλα ζαχαροπλαστικής
  • οδοντωτό κορνέ

Για το σιρόπι:

  • 6 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 2 3/4 φλιτζάνια νερό
  • 1/2 φλιτζ. μέλι
  • χυμό ενός λεμονιού
  • 1 ξυλαράκι κανέλα

Τι κάνουμε:

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη μαργαρίνη και το νερό και τα βράζουμε, ανακατεύοντάς τα έως ότου λιώσει η μαργαρίνη.

Προσθέτουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε διαρκώς με μία ξύλινη κουτάλα, μέχρι να χρυσίσει.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τη σόδα και τα αβγά ένα ένα, ανακατεύοντας διαρκώς, φροντίζοντας να ενσωματωθεί το πρώτο αβγό πριν ρίξουμε το επόμενο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε έως ότου γίνει μία σφιχτή ζύμη.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό με την ζάχαρη και το ξυλαράκι της κανέλας έως ότου δέσει το σιρόπι. Στη συνέχεια, κατεβάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι, τον χυμό του λεμονιού, ανακατεύουμε για να λιώσει το μέλι και διατηρούμε το σιρόπι ζεστό.

Σε μια πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και αφού γεμίσουμε τη σακούλα ζαχαροπλαστικής με τη ζύμη πιέζουμε ελαφρά πάνω από το καυτό λάδι, δίνοντας το σχήμα που έχουν τα τουλουμπάκια (βλέπε φωτό). Οταν γεμίσει η επιφάνεια της κατσαρόλας με τουλουμπάκια, αφήνουμε να τηγανιστούν φροντίζοντας να τα γυρίζουμε έως ότου φουσκώσουν και ροδοκοκκινίσουν. Στη συνέχεια τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα βουτάμε μέσα στο σιρόπι.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη.

Αφού τραβήξουν όσο σιρόπι χρειάζεται, τα βάζουμε πάνω σε μια σχάρα ζαχαροπλαστικής για να στραγγίσουν.

Τα σερβίρουμε αφού κρυώσουν ελαφρά.

Συμβουλή
Μπορούμε, αν θέλουμε, να βουτήξουμε τα τουλουμπάκια σε λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρας.

Το κατάλληλο συνοδευτικό Λικέρ Τεντούρα.