Τι έχουμε:
- 2 φλιτζ. πλιγούρι
- 2 1/2 φλιτζ. νερό
- 1/2 κουταλάκι αλάτι
Για τη γέμιση
- 1/2 κιλό κιμά χοιρινό
- 3 κρεμμύδια
- 2 κουταλιές λάδι ελιάς
- 3-4 κλωναράκια μαϊντανό
- αλάτι
- πιπέρι
- 2 1/2 φλιτζ. λάδι ελιάς για το τηγάνισμα
Για το γαρνίρισμα:
- φέτες λεμονιού
Τι κάνουμε:
Σε μία κατσαρόλα βράζουμε το νερό με το αλάτι και όταν κοχλάσει, προσθέτουμε το πλιγούρι και το βράζουμε για 10 λεπτά, έως ότου φουσκώσει.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Ξεφλουδίζουμε τα κρεμμύδια, τα ψιλοκόβουμε και τα σοτάρουμε σε ένα τηγάνι με το λάδι, έως ότου χρυσίσουν. Προσθέτουμε τον κιμά, αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε, έως ότου ασπρίσει ο κιμάς.
Τέλος, προσθέτουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
Αν έχουν μείνει υγρά στο τηγάνι, στραγγίζουμε τον κιμά και τον βάζουμε σε ένα μπολ.
Ζυμώνουμε το πλιγούρι, το βάζουμε σε ένα μπολ, παίρνουμε μικρά κομμάτια και τα πλάθουμε σε μπαλάκια, σε μέγεθος μικρού αβγού. Ανοίγουμε με το δάχτυλό μας μία λακουβίτσα στο κέντρο από κάθε μπαλάκι και βάζουμε λίγη από τη γέμιση του κιμά.
Κλείνουμε τη γέμιση μέσα, ενώνοντας τις δύο πλευρές από το πλιγούρι και δίνουμε μυτερό σχήμα στις δύο άκρες από κάθε μπαλάκι (βλέπε φωτό).
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι ελιάς και όταν κάψει, τηγανίζουμε τις κούπες, ώστε να ροδίσουν ομοιόμορφα.
Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε μία πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και σερβίρουμε, γαρνίροντας με φέτες λεμονιού.
Συμβουλή
Για να μην κολλάει το πλιγούρι στα χέρια μας όταν πλάθουμε τις κούπες, τα αλείφουμε με λίγο λάδι ή τα βρέχουμε με νερό, κατά διαστήματα.
Το κατάλληλο κρασί Κόκκινο Κύπρου Καμανταρένα.