Τι έχουμε:
- 1 κιλό σιμιγδάλι, ψιλό
- 3 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
- 1 1/2 φλιτζ. νερό
- 4 κουταλιές ταχίνι
- 5 κουταλιές μαρμελάδα πορτοκάλι
- 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουταλάκι σόδα
- 1 βανίλια
- στη μύτη από το κουταλάκι μαστίχα, τριμμένη
- 2 κουταλιές ταχίνι, για το ταψί
Για το σιρόπι:
- 3 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
- 2 φλιτζ. νερό
- Για το γαρνίρισμα:
- 1/2 φλιτζ. αμυγδαλόψιχα
Τι κάνουμε:
Αρχικά φτιάχνουμε το σιρόπι.
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για περίπου 5 λεπτά, έως ότου δέσουν σε σιρόπι. Κατεβάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τη μαστίχα, τη βανίλια, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε στο μπολ το νερό και ανακατεύουμε με τo χέρι μας, έως ότου γίνει ομοιογενές και παχύρρευστο μείγμα. Αλείφουμε ένα ταψί με ταχίνι και ρίχνουμε μέσα το μείγμα του μπολ. Βρέχουμε ελαφρά τα χέρια μας και το απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Σκεπάζουμε το ταψί με μία βαμβακερή πετσέτα κουζίνας, για περίπου 15-20 λεπτά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα τη μαρμελάδα και το ταχίνι, ρίχνουμε σιγά-σιγά 1/2 φλιτζάνι νερό και ανακατεύουμε συνεχώς, έως ότου γίνουν παχύρρευστο μείγμα. Κατόπιν, ρίχνουμε το μείγμα της μαρμελάδας πάνω από το μείγμα του σιμιγδαλιού, φροντίζοντας να το απλώσουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Χαράζουμε το μείγμα με ένα μαχαίρι σε κάθετες λωρίδες προσέχοντας το μαχαίρι να μη φτάσει έως κάτω.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30-35 λεπτά, έως ότου ροδίσει.
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, κόβουμε πάνω στις προχαραγμένες γραμμές, έτσι ώστε το μαχαίρι να ακουμπήσει μέχρι τον πάτο του ταψιού και περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Βάζουμε ξανά το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για ακόμα 5-10 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα σε ένα τηγάνι και στη συνέχεια τα ψιλοκόβουμε στο μπλέντερ.
Βγάζουμε το «καλό πράμα» από τον φούρνο, γαρνίρουμε με τα αμύγδαλα και σερβίρουμε σε κομμάτια.
Συμβουλή
Μπορούμε αντί για μαρμελάδα πορτοκάλι να χρησιμοποιήσουμε μαρμελάδα βερίκοκο.
Το κατάλληλο συνοδευτικό Ζιβανία.