Το τυρί Κότατζ με λίγες θερμίδες είναι ιδανικό, για όσους προσέχουν τη διατροφή τους και θέλουν να ακολουθούν ένα υγιεινό τρόπο ζωής, χωρίς να στερούνται τις αναγκαίες πρωτεϊνες και το ασβέστιο, όπως μας λέει ο διατροφολόγος Ευμένης Καραφυλλίδης. Παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα και με τη βελούδινη υφή του και την απαλή όξινη γεύση του αποτελεί μια ξεχωριστή απόλαυση.
Τυρί Κότατζ- σπουδαίο γιατί:
Μπορεί να αντικαταστήσει το κίτρινο τριμμένο τυρί στις μακαρονάδες μας, που περιέχουν ντομάτα.
Συνοδεύει πολύ ωραία τον καπνιστό σολομό
Χρησιμοποιείται για την παρασκευή γλυκών.
Συνοδεύει ιδανικά τις φρουτοσαλάτες μας.
Στην πίτσα ή στην ομελέτα αντικαθιστά αποτελεσματικά το κίτρινο τυρί .
Χαρίζει μία δροσερή και ελαφριά γεύση στα σάντουίτς μας.
ΣΥΝΤΑΓΕΣ
ΦΡΟΥΤΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΚΟΤΑΤΖ
Τι έχουμε:
- 3 φλιτζ. τυρί Κότατζ
- 1/4 φλιτζ. γιαούρτι
- 1/2 πεπόνι
- 2 φλιτζ. φρούτα του δάσους (φράουλες, αγριοφράουλες, βατόμουρα)
- 2 κουταλιές γλυκού μέλι
- 1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
Τι κάνουμε:
Στραγγίζουμε το τυρί Κότατζ, για να φύγουν τα περιττά υγρά. Κατόπιν ,το βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το γιαούρτι, το ξύσμα λεμονιού, το μέλι και τα ανακατεύουμε. Ξεφλουδίζουμε το πεπόνι, αφαιρούμε τα κουκούτσια και στη συνέχεια το κόβουμε σε κομματάκια.Περιχύνουμε τα κομματάκια του πεπονιού με το μείγμα του Κότατζ, γαρνίρουμε με τα φρούτα του δάσους και σερβίρουμε.
ΟΜΕΛΕΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕ ΚΟΤΑΤΖ
Τι έχουμε:
- 2 αβγά
- 2/3 φλιτζ. τυρί Κότατζ
- 1/2 φλιτζ. γιαούρτι 2%
- 12 ντοματάκια
- 1 κίτρινη πιπεριά
- 1/2 κουταλάκι σκόρδο, πολτοποιημένο
- 1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιά ΒΙΤΑΜ
- αλάτι, πιπέρι
Τι κάνουμε:
Πλένουμε τα ντοματάκια, τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα κόβουμε στη μέση. Πλένουμε την πιπεριά και την κόβουμε σε λεπτές ροδέλες. Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αβγά, το γιαούρτι , το σκόρδο, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το ΒΙΤΑΜ, προσθέτουμε το μείγμα των αβγών και ψήνουμε για 2 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το τυρί Κότατζ, τα ντοματάκια, τις πιπεριές και ψήνουμε, για άλλα 3-4 λεπτά. Οταν ψηθούν, κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και σερβίρουμε.
ΓΛΥΚΙΑ ΛΙΧΟΥΔΙΑ ΜΕ ΚΟΤΑΤΖ
Τι έχουμε:
- 1 1/2 φλιτζ. τυρί Κότατζ
- 1/2 φλιτζ. γιαούρτι 2%
- 1/2 φλιτζ. γάλα 1,5%
- 1 φλιτζ. νερό
- 2 φέτες ανανά
- 2 φύλλα ζελατίνης
- 2 κουταλάκια ζάχαρη
- 1 βανίλια
- φέτες ανανά (για το γαρνίρισμα)
- κεράσια (για το γαρνίρισμα)
Τι κάνουμε:
Ρίχνουμε στο μπολ του μίξερ το τυρί Κότατζ, το γιαούρτι, το γάλα, τη ζάχαρη, τη βανίλια, τις φέτες ανανά και τα χτυπάμε, έως ότου γίνουν ομοιογενές μείγμα.
Σε ένα μπολ με ζεστό νερό, μουλιάζουμε τα φύλλα της ζελατίνης, μέχρι να μαλακώσουν.
Στη συνέχεια, σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το μείγμα του τυριού Κότατζ με τη ζελατίνα και το βάζουμε στο ψυγείο, για μία ώρα.
Γαρνίρουμε με τις φέτες ανανά και τα κεράσια.
Συμβουλή
Μπορούμε να αρωματισουμε το τυρί Κότατζ με φρέσκο κρεμμύδι, πολύχρωμες ψιλοκομμένες πιπεριές, μαϊντανό ή βασιλικό και λάδι ελιάς. Με αυτά τα υπέροχα ντιπ μπορούμε να συνοδεύσουμε ωμά λαχανικά, πατάτες ψημένες ολόκληρες με το φλούδι τους ή φρυγανισμένο ψωμί . Για πιο πικάντικη γεύση μπορούμε να καρυκεύσουμε το τυρί Κότατζ με πάπρικα ή φρεσκοτριμμένο πιπέρι.