Φτιάξε υπέροχες τυλιχτο-νοστιμιές!

17.10.2015
Με την επιλογή των κατάλληλων υλικών ακόμα και ένα φαινομενικά απλό wrap μπορεί να ικανοποιήσει πληρέστατα τις θρεπτικές και γευστικές σου ανάγκες.

Με αραβική πίτα και αβγό

Νόστιμο και χορταστικό

Διατροφικές πληροφορίες
Θερμίδες 182
Πρωτεΐνες (g) 11,6
Υδατάνθρακες (g) 13,4
Λιπαρά (g) 9,0

Αλείφεις 1 μικρή αραβική πίτα με 2 κουταλάκια πάστα ελιάς. Απλώνεις από πάνω 1 φέτα καπνιστή γαλοπούλα χαμηλών λιπαρών, ½ μικρή ντομάτα κομμένη σε ροδέλες και 1 μικρό αβγό βραστό, κομμένο επίσης σε ροδέλες. Αλατοπιπερώνεις αν θέλεις και τυλίγεις την πίτα σε ρολό σφιχτό.


Με αραβική πίτα και κοτόπουλο

Κλασικό και αγαπημένο

Διατροφικές πληροφορίες
Θερμίδες 140
Πρωτεΐνες (g) 13,7
Υδατάνθρακες (g) 16,1
Λιπαρά (g) 2,2

Ψιλοκόβεις ψημένο κοτόπουλο, περίπου ½ φλιτζάνι, και το βάζεις μέσα σε 1 μικρή αραβική πίτα, κρύα ή αφού τη ζεστάνεις για λίγο. Προσθέτεις λίγο κρεμμύδι, ντομάτα, αλατοπίπερο και 2 κουταλάκια μουστάρδα. Τυλίγεις την πίτα χρησιμοποιώντας κομμάτι λαδόκολλας ή αλουμινόχαρτο και κόβεις λοξά το τελείωμά του.

Με αραβική πίτα και σολομό

Απόλαυση με λίγες θερμίδες

Διατροφικές πληροφορίες
Θερμίδες 120
Πρωτεΐνες (g) 10,3
Υδατάνθρακες (g) 13,3
Λιπαρά (g) 2,8

Ζεσταίνεις 1 μικρή αραβική πίτα και τη βάζεις σε πιάτο. Απλώνεις πάνω της 1 φέτα καπνιστού σολομού και τη ραντίζεις με λίγο χυμό λεμονιού. Αλείφεις το σολομό με 1 κουταλιά τυρί κρέμα χαμηλών λιπαρών, προσθέτεις λίγο αγγουράκι κομμένο κατά μήκος σε λεπτές φέτες και πασπαλίζεις με άνηθο ψιλοκομμένο. Τυλίγεις σφιχτά την πίτα και στη συνέχεια περικλείεις το wrap κατά το ήμισυ με αλουμινόχαρτο.


Με ελληνική πίτα και λουκάνικο

Το hot dog αλλιώς

Διατροφικές πληροφορίες
Θερμίδες 335
Πρωτεΐνες (g) 12,2
Υδατάνθρακες (g) 27,0
Λιπαρά (g) 19,7

Τεμαχίζεις 1 μικρό λουκάνικο κατά μήκος στη μέση και το ψήνεις σε γκριλ ή τηγάνι. Ψήνεις την πίτα καλά από τη μία πλευρά και από την άλλη μόνο ζέσταμα. Βάζεις το λουκάνικο στην πίτα και προσθέτεις 1 κουταλάκι μουστάρδα, 1 κουταλάκι κέτσαπ και κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Διπλώνεις την πίτα και τυλίγεις το wrap κατά τα 2/3 με κομμάτι λαδόκολλας ή αλουμινόχαρτο.

Με ελληνική πίτα και πολτό ελιάς

Γευστική εμπειρία

Διατροφικές πληροφορίες
Θερμίδες 290
Πρωτεΐνες (g) 6,0
Υδατάνθρακες (g) 25,1
Λιπαρά (g) 18,5

Αναμειγνύεις στο μπλέντερ 5 μαύρες ελιές απύρηνες και ψιλοκομμένες, 2 μικρές ψητές πιπεριές Φλωρίνης από βαζάκι (στραγγισμένες και ψιλοκομμένες), 2 κουταλάκια ελαιόλαδο, ρίγανη, αλάτι και πιπέρι κατά βούληση. Ζεσταίνεις την πίτα και την αλείφεις με 1 κουταλιά κέτσαπ. Προσθέτεις το πολτοποιημένο μείγμα ελιάς και 1 κουταλιά μανιτάρια από κονσέρβα, καλά στραγγισμένα και ψιλοκομμένα. Περιχύνεις με 1 κουταλιά γραβιέρα τριμμένη και τυλίγεις σφιχτά.


Με τορτίγια και φασόλια

Μεξικάνικη πανδαισία

Διατροφικές πληροφορίες
Θερμίδες 298
Πρωτεΐνες (g) 13,9
Υδατάνθρακες (g) 51,7
Λιπαρά (g) 7,3

Ζεσταίνεις μία τορτίγια μέτριου μεγέθους για 1 λεπτό από κάθε πλευρά. Απλώνεις από πάνω της ½ φλιτζάνι μαγειρεμένα φασόλια, καλά στραγγισμένα. Προσθέτεις ¼ κόκκινη πιπεριά κομμένη σε λωρίδες, ¼ κρεμμύδι και 1 κουταλιά κατσικίσιο τυρί. Τυλίγεις σφιχτά την τορτίγια και την κλείνεις με αλουμινόχαρτο, για να τη συγκρατεί καθώς τρως.

Με τορτίγια και σαλάτα

Πλήρες γεύμα

Διατροφικές πληροφορίες
Θερμίδες 310
Πρωτεΐνες (g) 13,7
Υδατάνθρακες (g) 43,4
Λιπαρά (g) 12,6

Βάζεις σε μπολ 30 γρ. ανθότυρο θρυμματισμένο, 1 κουταλιά ελιές ψιλοκομμένες, 1 κουταλιά γιαούρτι στραγγιστό με 2% λιπαρά, ½ αγγουράκι κομμένο σε κυβάκια, ½ κουταλάκι άνηθο ψιλοκομμένο, 2 κουταλιές ντομάτα ψιλοκομμένη και στραγγισμένη, λίγο κρεμμύδι και λίγη πιπεριά ψιλοκομμένα. Αναμειγνύεις ελαφρώς όλα τα υλικά, τα στραγγίζεις από τα υγρά και κατόπιν τα απλώνεις πάνω σε 1 τορτίγια μέτριου μεγέθους, προς το κέντρο της κι όχι στα άκρα. Τυλίγεις προσεκτικά την τορτίγια και κατόπιν όλο το wrap σε αλουμινόχαρτο.


Με μαρούλι και τόνο

Ιδανικό για δίαιτα

Διατροφικές πληροφορίες
Θερμίδες 127
Πρωτεΐνες (g) 15,4
Υδατάνθρακες (g) 1,6
Λιπαρά (g) 6,5

Πλένεις και στεγνώνεις 1 μεγάλο φύλλο μαρουλιού. Απλώνεις πάνω του 3 κουταλιές τεμαχισμένο τόνο από κονσέρβα, καλά στραγγισμένο, και πασπαλίζεις με 1 κουταλιά παρμεζάνα. Προσθέτεις λίγο κρεμμύδι ψιλοκομμένο και 1-2 ροδέλες ντομάτας κομμένες στη μέση. Περιχύνεις με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο. Τυλίγεις το φύλλο μαρουλιού σε ρολό, από την κορυφή προς τη βάση του, ώστε να περικλείσει σφιχτά τη γέμιση.

Με μαρούλι και σάλτσα γιαουρτιού

Τέλεια γεύση, ελάχιστες θερμίδες

Διατροφικές πληροφορίες
Θερμίδες 80
Πρωτεΐνες (g) 4,1
Υδατάνθρακες (g) 3,3
Λιπαρά (g) 5,5

Αναμειγνύεις 1 κουταλιά γιαούρτι στραγγιστό με 0% λιπαρά, 1 κουταλάκι μουστάρδα, λίγο χυμό λεμονιού και 1 κουταλάκι ελαιόλαδο. Προσθέτεις στο μείγμα αλατοπίπερο και το πασπαλίζεις με λίγη πάπρικα. Απλώνεις και στρώνεις 1 φύλλο μαρουλιού, προσθέτεις από πάνω 1 φέτα άπαχο χοιρινό ζαμπόν κομμένο σε λωρίδες, κατόπιν λίγο αγγουράκι στο κέντρο και τέλος τη σάλτσα γιαουρτιού. Τυλίγεις προσεκτικά και στερεώνεις με οδοντογλυφίδα.

Μην ξεχνάς: Μπορείς να προσαρμόσεις όλες τις συνταγές στο προσωπικό σου γούστο, αλλάζοντας το περικάλυμμα ή τη γέμιση που περιέχουν.

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 165

Update: Οκτώβριος 2015.