Φέτος φτιάχνουμε βασιλόπιτα στο σπίτι - Καλή χρονιά!

29.12.2021
Φέτος φτιάχνουμε βασιλόπιτα στο σπίτι - Καλή χρονιά!
Ο food blogger Σπύρος Παγιατάκης εξηγεί σε πρώτο πρόσωπο πώς προέκυψε η παραλλαγή που επιλέγει για το παραδοσιακό γλυκό της πρώτης ημέρας του χρόνου και μας δίνει τη συνταγή του. Χρόνια πολλά

"Και τίθεται το δίλλημα! Βασιλόπιτα-τσουρέκι ή βασιλόπιτα-cake; Εγώ δεν το σκέφτομαι πολύ γιατί μου αρέσει η βασιλόπιτα-cake. Αυτή μου κάνει Πρωτοχρονιάτικη. Το τσουρέκι είναι για το Πάσχα. Απλά τα πράγματα! Πάμε στα δύσκολα τώρα.
Πρέπει η βασιλόπιτα cake να είναι ιδιαίτερη, για να είναι Βασιλόπιτα με Β κεφαλαίο και όχι ένα απλό cake με «φλουρί». Δοκίμασα πολλές συνταγές, μέχρι που κάποια στιγμή ο master Παρλιάρος έφτιαξε μια βασιλόπιτα με αποξηραμένα φρούτα και αμαρέτο.

Διάβασε επίσης: Ποιο χριστουγεννιάτικο κοκτέιλ σου ταιριάζει βάσει ζωδίου; (Μέρος Β')

Η καλή μου όμως, όταν ακούει για αποξηραμένα φρούτα ανεβάζει πυρετό. Έτσι βγήκε μια παραλλαγή της πρωτότυπης συνταγής. Τα αποξηραμένα έφυγαν, προστέθηκε φουντούκι και μεγαλύτερη ποσότητα από το φιστίκι Αιγίνης. Άναψε ο φούρνος, μπήκε μέσα η βασιλόπιτα και μοσχομύρισε όλο το τετράγωνο!
Τα παιδάκια που ήρθαν να που τα κάλαντα μύριζαν τον αέρα! Είναι τόσο τέλειο το άρωμα από τους ξηρούς καρπούς και το αμαρέτο, που μάλλον θα θέλετε να την κόψετε πολύ πριν την αλλαγή του χρόνου. Όσο για το αλκοόλ από το αμαρέτο μην ανησυχείτε γιατί εξατμίζεται στο ψήσιμο και έτσι τα πιτσιρίκια δεν θα έχουν hangover!!!!!"


Υλικά
250γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
250γρ ζάχαρη
250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125 γρ αμύγδαλα αποφλοιωμένα
125 γρ φουντούκι
250 γρ φιστίκι Αιγίνης (ανάλατα)
200 γρ λικέρ Αμαρέτο
6 μεγάλα αυγά
1 ½ κουταλάκι baking powder

Διάβασε επίσης: Πώς να φτιάξεις το τέλειο εορταστικό πλατό

Εκτέλεση

  • Χτυπάμε στο multi τους ξηρούς καρπούς μέχρι να γίνουν σκόνη.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30cm ή μια φόρμα που ανοίγει και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C.
  • Με ένα μίξερ χτυπάμε καλά το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να γίνουν κρέμα.
  • Προσθέτουμε ένα, ένα τα αυγά και χτυπάμε καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  • Προσθέτουμε το αμαρέτο. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking powder και σιγά, σιγά το προσθέτουμε στο μείγμα μέχρι απλά να ενωθεί.
  • Με μια κουτάλα προσθέτουμε τους αλεσμένους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να πάνε παντού.
  • Μεταφέρουμε στο ταψί και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να δοκιμάσουμε με μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο και να βγαίνει στεγνή.
  • Μόλις ψηθεί και κρυώσει την βγάζουμε από το ταψί, ανασηκώνουμε και βάζουμε το «φλουρί».
  • Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη

Σπύρος Παγιατάκης
https://www.livetobake.gr/