Σούπα ψητής κολοκύθας: Το τέλειο πρώτο πιάτο για το γιορτινό τραπέζι

23.12.2020
Σούπα ψητής κολοκύθας: Το τέλειο πρώτο πιάτο για το γιορτινό τραπέζι
Είτε έχεις γαλοπούλα, ως κυρίως, είτε όχι.

Έχουμε φροντίσει για τις γλυκές γεύσεις των pre-christmas ημερών σου. Κουραμπιέδες, μελομακάρονα, muffins, μπισκοτάκια... Τα έχεις ετοιμάσει όλα. Τώρα πρέπει να αρχίσεις να οργανώνεσαι για το τραπέζι των Χριστουγέννων. Αν έχεις αναλάβει εσύ τη... χαρά. Αν όχι, κράτα τις πληροφορίες για του χρόνου. Ή για κάποια άλλη στιγμή μέσα στον χειμώνα.

Ο food blogger Σπύρος Παγιατάκης μας δίνει την πιο νόστιμη λύση για το πρώτο πιάτο, είτε το μενού έχει γαλοπούλα, είτε... κατσικάκι.

Διάβασε επίσης: Μπρι σε σφολιάτα με μέλι, cranberries και ξηρούς καρπούς: Το γιορτινό ορεκτικό που θα κάνει τη διαφορά

Βελουτέ σούπα ψητής κολοκύθας
Υλικά για 6 άτομα (ή για 4 πολύ πεινασμένους)

1 κολοκύθα γύρω στα 1800γρ. – 2 κιλά
4 κουταλιές λάδι
6 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
8 κούπες ζωμός κοτόπουλου
(αν πρόκειται για κύβο, ακολουθήστε την δοσολογία της συσκευασίας)
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κεσεδάκι γιαούρτι με λίγα λιπαρά
6 κουταλιές κρέμα γάλακτος για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Ανάβουμε τον φούρνο στους 180C, στον αέρα.
  • Κόβουμε την κολοκύθα στην μέση, την καθαρίζουμε από τα σπόρια και τις ίνες της.
  • Την κόβουμε σε κομμάτια και με ένα μαχαίρι την καθαρίζουμε από την φλούδα της.
  • Τοποθετούμε τα κομμάτια σε ένα ταψί, τα λαδώνουμε με το μισό λάδι και τα ψήνουμε για 40 περίπου λεπτά ή μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει.
  • Αν η κολοκύθα είναι πιο ξυλώδης, την αφήνουμε για περισσότερη ώρα.
  • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε το μπέικον μέχρι να αρχίσει να ξεροψήνεται (προσοχή γιατί πετάγεται σαν τρελό!).
  • Αποσύρουμε το μπείκον και το βάζουμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
  • Σωτάρουμε το κρεμμύδι και μόλις πάρει χρώμα προσθέτουμε το σκόρδο και αμέσως τα κομμάτια της κολοκύθας.
  • Προσθέτουμε τον ζωμό, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και βράζουμε για 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσει εντελώς η κολοκύθα.
  • Αποσύρουμε από την φωτιά και με ένα ραβδομπλέντερ λιώνουμε κομμάτια της κολοκύθας.
  • Προσθέτουμε το γιαούρτι συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  • Αν δεν έχετε ράβδο μπλέντερ, αφήνουμε να κρυώσει για λίγο η σούπα και την περνάμε σε ένα μπλέντερ ή ένα μούλτι.
  • Σερβίρουμε προσθέτοντας μια κουταλιά κρέμα γάλακτος σε κάθε πιάτο, λίγο φρέσκο θυμάρι και λίγο από το ξεροψημένο μπέικον.
  • Δοκιμάστε το με μια φέτα φριγανισμένο ψωμί και ένα ποτήρι λευκό κρασί!

Καλές γιορτές!!!

Σπύρος Παγιατάκης www.livetobake.gr