Κεφτέδες με σάλτσα: Υπέροχο φαγητό αλλά με μια απροσδόκητη επίπτωση στην υγεία σου

06.12.2019
Κεφτέδες με σάλτσα: Υπέροχο φαγητό αλλά με μια απροσδόκητη επίπτωση στην υγεία σου
Αν και οι κεφτέδες με σάλτσα είναι ένα γευστικό και δημοφιλές πιάτο, η αλήθεια είναι ότι αν οι τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο, συνδυασθούν με σάλτσα ντομάτας μπορεί να σου στερήσουν κάποια σημαντικά οφέλη για την υγεία σου.

Οι ντομάτες είναι γνωστές ως «οι ισχυροί μικροί καρποί» επειδή έχουν πολυάριθμα οφέλη για την υγεία όπως:

  • Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών C και A (που παράγονται από το β-καροτένιο)
  • Μπορούν να μείωσουν τη χοληστερόλη
  • Ενισχύουν την υγεία της καρδιάς
  • Μια μερίδα παρέχει τουλάχιστον το 10% της καθημερινής συνιστώμενης περιεκτικότητας σε κάλιο
  • Οι ντομάτες περιέχουν λυκοπένιο - η κόκκινη αυτή χρωστική ουσία υπάρχει επίσης στα φρούτα και τα λαχανικά όπως το καρπούζι και τα κόκκινα τσίλι.
  • Το λυκοπένιο βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου, ειδικά του καρκίνου του προστάτη, του πνεύμονα και του δέρματος.
  • Το λυκοπένιο είναι επίσης ένα αντιοξειδωτικό (μια ουσία που προστατεύει από τη βλάβη των κυττάρων) και έχει βρεθεί ότι είναι το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό ανάμεσα στα διάφορα κοινά καροτενοειδή. (Τα καροτενοειδή είναι φυσικές χρωστικές με αντιοξειδωτικές ιδιότητες)
  • Τα επίπεδα λυκοπενίου πέφτουν όταν συνδυάζονται με τροφές πλούσιες σε σίδηρο

Άρα αν απολαμβάνεις τα κεφτεδάκια σου -που είναι πλούσια σε σίδηρο- με σάντσα ντομάτας έχε στο νου σου ότι μπορεί, ο εν λόγω συνδυασμός να αφαιρέσει τις αντικαρκινικές ιδιότητες της ντομάτας.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Οhaio ζήτησαν από μια ομάδα επτά Γάλλων φοιτητών της ιατρικής να καταναλώσουν υγρή ντομάτα με ή χωρίς σίδηρο και στη συνέχεια αναλύθηκε το αίμα τους και τα πεπτικά υγρά τους.

Και ποια ήταν τα αποτελέσματα; Οι φοιτητές που ήπιαν την υγρή ντομάτα αναμεμειγμένη με το συμπλήρωμα σιδήρου είδαν τα επίπεδα λυκοπενίου στα πεπτικά υγρά και το αίμα τους, σημαντικά χαμηλότερα σε σύγκριση με τους φοιτητές που δεν είχαν καταναλώσει το συμπλήρωμα σιδήρου.

«Όταν οι άνθρωποι πήραν σίδηρο με το γεύμα τους, παρατηρήσαμε σχεδόν διπλάσια πτώση στην πρόσληψη λυκοπενίου με την πάροδο του χρόνου», εξήγησε η Rachel Kopec, επίκουρη καθηγήτρια της ανθρώπινης διατροφής στο Ohio State.

H Kopec πρόσθεσε ότι αυτό θα μπορούσε να έχει συγεκριμένες συνέπειες κάθε φορά που ένα άτομο καταναλώνει κάτι πλούσιο σε λυκοπένιο και σίδηρο, όπως σάλτσα μπολονέζ ή δημητριακά εμπλουτισμένα με σίδηρο και χυμό ντομάτας. «Μάλλον παίρνετε μόνο το ήμισυ του λυκοπενίου από αυτό που θα προσλαμβάνατε χωρίς το σίδηρο», εξήγησε.