Μελομακάρονα: Η πιο εύκολη συνταγή και ένα μυστικό

01.12.2020
Μελομακάρονα: Η πιο εύκολη συνταγή και ένα μυστικό
Μην αφήσεις το lockdown να σου χαλάσει τη διάθεση. Και μην περιμένεις το Σαββατοκύριακο για να μπεις σε χριστουγεννιάτικο mood. Κατέβασε τα στολίδια σου όποτε έχεις κενό και κάνε τις προμήθειές σου για να μπεις στην κουζίνα. Σου έχουμε ήδη δώσει συνταγή για χριστουγεννιάτικα μπισκότα και συνεχίζουμε με μελομακάρονα. Εμείς σου δίνουμε τη συνταγή και ένα μυστικό από τον κύριο Αλκιβιάδη, 50 χρόνια φούρναρη! Ιδού και καλές γιορτές!

Υλικά για μία δόση

  • 2 κούπες τσαγιού λαδι
  • 1 κούπα τσαγιού ζάραχη
  • 1/4 κούπας τσαγιού κονιάκ (προαιρετικά)
  • 3/4 κούπας τσαγιού χυμό πορτοκάλι
  • 1 πακέτο + μια χούφτα αλεύρι μαλακό
  • 1 κοφτό κ. γ. κανέλα
  • ξύσμα 3 πορτοκαλιών
  • λίγο γαρύφαλλο τριμμένο
  • 1 φακελάκι baking powder

Για το σιρόπι

  • 1 1/2 κούπα τσαγιού ζάχαρη
  • 1 1/2 κούπα τσαγιού μέλι
  • 1 1/2 νερό

Για το γαρνίρισμα
Τριμμένο καρύδι ή και κανέλα αν θέλεις

Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε μαζί όλα τα υγρά υλικά του μίγματος (λάδι, χυμός πορτοκάλι, κονιάκ) μαζί με τη ζάχαρη μέχρι αυτή να διαλυθεί εντελώς.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε μαζί τη μισή ποσότητα από το αλεύρι, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα και το baking powder. Ανακατεύουμε καλά μεταξύ τους και μετά τα ρίχνουμε μέσα στο πρώτο μπολ, όπου έχουμε αναμείξει τα υγρά με τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιόμορφη και πάλι.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα όσο μεγάλα θέλουμε και κάνουμε στην επιφάνειά τους σχέδια με το πηρούνι ή πιέζοντάς τα ελαφρά στον τρίφτη. Στα χέρια μας μένει λίγο λάδι, αλλά δεν προσθέτουμε άλλο αλεύρι.
Στη συνέχεια τα τοποθετούμε στο ταψί στο οποίο έχουμε απλώσει μια λαδόκολα και φροντίζουμε να έχουν μια μικρή απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν και καλό είναι να μην κολλήσουν το ένα με το άλλο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 170°C φούρνο για 40 λεπτά και είναι έτοιμα για μέλωμα..

Και ακριβώς εδώ βρίσκεται το μυστικό!

%PHOTO3%

Το σιρόπι θα πρέπει να είναι έτοιμο μια μέρα νωρίτερα. Και σε θερμοκρασία δωματίου να περιμένει να μελώσει τα μελομακάρονά σου! Πώς το φτιάχνεις; Ρίχνοντας όλα τα υλικά μέσα σε ένα κατσαρολάκι και βράζοντας για 3-4 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει. Το ετοιμάζεις και το αφήνεις στην άκρη... Ιδού γιατί:

Το μυστικό έρχεται από τον κύριο Αλκιβιάδη, 50 χρόνια φούρναρη, ο οποίος συμβουλεύει το εξής: "Όπως είναι ζεστά ζεστά τα μελομακάρονα, τα παίρνεις και τα 'πετάς' μέσα στο μπολ με το σιρόπι. Τα αφήνεις 1 λεπτό να "ρουφήξουν" και με τρυπητή κουτάλα τα βγάζεις. Τα ακουμπάς κάπου να στραγγίξουν πρώτα και μετά τα βάζεις στην πιατέλα, όπου και προσθέτεις το τριμμένο καρύδι -εφόσον θέλεις".

Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!

Τελευταία τροποποίηση στις 07.12.2024 - 22:17