Ελένη Μενεγάκη: Φτιάχνει κουλουράκια μαζί με τη Μαρίνα - Ιδού η συνταγή

13.12.2020
Ελένη Μενεγάκη: Φτιάχνει κουλουράκια μαζί με τη Μαρίνα - Ιδού η συνταγή
Μαμά και κόρη μπήκαν στην κουζίνα και μύρισε όλο το σπίτι Χριστούγεννα. Η ελληνίδα παρουσιάστρια μοιράστηκε μία τρυφερή εικόνα με τη Μαρίνα και το... μυστικό της!

"Με τα δυο χεράκια πλάθω κουλουράκια ... ( χρόνια τώρα κάνω κουλουράκια με κρασί , συνταγή της @argirobarbarigou είναι το κάτι άλλο !)Την ίδια σκηνή την έχω ζήσει με όλα μου τα παιδιά σε αυτή την ηλικία ! Καλά Χριστούγεννα #eleni ❤️🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄", γράφει στη λεζάντα η Ελένη Μενεγάκη και μοιράζεται αυτή τη γλυκύτατη φωτογραφία.

Τα σχόλια πολλά και οι ερωτήσεις για τη συνταγή απανωτές. Η Ελένη, λοιπόν, απάντησε ξανά ότι πρόκειται για μία συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου την οποία επιλέγει κάθε χρόνο εδώ και χρόνια ενώ αποκάλυψε ότι εκείνή προσθέτει και ξύσμα πορτοκαλιού.

Εμείς ψάξαμε στο site της γνωστής σεφ, συνεργάτιδας επί χρόνια της Μενεγάκη, και ιδού η συνταγή για όσους θέλουν να τη δοκιμάσουν -μαζί και μυστικά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Υλικά

600 γραμ. αλεύρι μαλακό ή γ.ο.χ.
1 κ.γλ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
1 + 1/4 φλ. ελαιόλαδο απαλό ή ηλιέλαιο (μπορείτε και μισό-μισό)
1/2 φλ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
1 κ.γλ. κοφτό κανέλλα
1/3 κ.γλ. γαρίφαλο
1/2 φλ. κόκκινο κρασί
1/4 φλ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από ένα ακέρωτο πορτοκάλι
1/4 κ.γλ. μαγειρική σόδα
λίγο σουσάμι για το τελείωμα

Εκτέλεση

  • Πάμε να φτιάξουμε τα πιο τραγανά νηστίσιμα κουλουράκια κρασιού με αυτή την εύκολη συνταγή! Για τα κουλουράκια με κρασί και ελαιόλαδο, κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
  • Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ την ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη και το απαλό ελαιόλαδο. Με το σύρμα τα ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το κόκκινο κρασί, την κανέλα, το γαρίφαλο και ανακατεύουμε τα υλικά.
  • Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο φρέσκο χυμό πορτοκάλι σε ένα μεγάλο ποτήρι, γιατί φουσκώνει και χύνεται.
  • Το προσθέτουμε στο μίγμα, καθώς και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα να ενωθούν τα υλικά.
  • Ρίχνουμε το μισό αλεύρι κι ανακατεύουμε με κουτάλι να γίνει χυλός και λίγο λίγο προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, ζυμώνοντας απαλά με τα χέρια, μέχρι η ζύμη να γίνει εύπλαστη, μαλακή, απαλή και να μην κολλάει στα χέρια.
  • Πλάθουμε τα κουλουράκια κρασιού σε ό,τι σχήμα θέλουμε.
  • Τα βουτάμε στο σουσάμι.
  • Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί.
  • Καρφώνουμε ένα γαρύφαλλο πάνω στο κάθε κουλουράκι.
  • Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170°C για 25-30΄.

Μυστικά για αφράτα κουλουράκια με κρασί

-Διαλέξτε ένα ελαιόλαδο απαλό ή κάντε μίξη ελαιόλαδο με ηλιέλαιο.

-Δε ζυμώνουμε πολλή ώρα τη ζύμη γιατί θα σκληρύνουν τα κουλουράκια κρασιού.

-Μόλις χαθεί το αλεύρι αφού ανακατέψετε με απαλές κινήσεις, αφήστε τη ζύμη να σταθεί για 15-30΄αν έχετε χρόνο. Πλάθονται πολύ εύκολα όταν ξεκουραστεί ζύμη και δεν τρίβονται.

-Αφήστε τα να κρυώσουν τελείως και φυλάξτε τα σε αεροστεγές σκεύος για να διατηρηθούν τραγανά.

-Κόκκινο κρασί είναι ιδανικό γι’ αυτά. Όμως ό,τι κρασί έχετε, μπορείτε να βάλετε.

-Αν ζυμώσετε πολύ το μείγμα το λάδι θα αρχίσει να χωρίζει.

-Λίγο γλυκάνισο μέσα στη ζύμη θα απογειώσει τη γεύση τους.