Η απόλυτη συνταγή για ψητό κοτόπουλο

14.09.2021
Η απόλυτη συνταγή για ψητό κοτόπουλο
Όταν γνωρίζεις τα βασικά για να ψήσεις ένα κοτόπουλο, είναι σίγουρο ότι θα απολαύσεις ένα γευστικό δείπνο και σίγουρα θα έχεις και περίσσευμα (που είναι γεμάτο πρωτεΐνες), ιδανικό για σαλάτες, σούπες, σάντουιτς και πολλά άλλα. Οι απλές συμβουλές μας και η χρυσή συνταγή θα σου προσφέρουν γεύματα για μια εβδομάδα.

Συστατικά

1 ολόκληρο κοτόπουλο 3,5 κιλών, xωρίς τα συκωτάκια

Αλάτι και πιπέρι

8 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι ή 4 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο, ή ένα συνδυασμό, συν μερικά για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Προθέρμανε το φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου. Στέγνωσε ελαφρά το κοτόπουλο και αλατοπιπέρωσε μέσα και έξω με ενάμιση κουταλάκι αλάτι και μισό κουταλάκι πιπέρι. Δίπλωσε τις άκρες των φτερών πίσω και κάτω από το κοτόπουλο.

Τοποθέτησε το κοτόπουλο σε ένα τηγάνι που είναι ασφαλές για το φούρνο (το μαντέμι είναι καλύτερο, αλλά και ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι επίσης καλός) με το στήθος προς τα πάνω, γέμισε βότανα μέσα στην κοιλιά και δέσε χαλαρά τα πόδια με σπάγκο κουζίνας. Ψήσε για 40 λεπτά.

Ρίξε τους χυμούς από το σκεύος πάνω από το κοτόπουλο και συνέχισε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει. Αν έχεις θερμόμετρο βάλε το στο παχύτερο μέρος του μηρού: αν δείχνει 68 με 73 βαθμούς , τότε χρειάζεται 10 έως 15 λεπτά ακόμα.

Γείρε προσεκτικά το κοτόπουλο για να αδειάσεις στο σκεύος τυχόν χυμούς από την κοιλιά και μετάφερε το σε ένα ξύλο κοπής. Αφήσε το να ξεκουραστεί τουλάχιστον 10 λεπτά πριν το κόψεις. Μάζεψε κάπου τους χυμούς από το ταψί για μια γρήγορη σάλτσα .

Η συνταγή για τη σάλτσα

Πρόσθεσε μια κουταλιά της σούπας λάδι και μισό μικρό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο). Σοτάρεις σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Αλατοπιπερώνεις και προσθέτεις μισό φλιτζάνι λευκό κρασί, μερικά κλαδάκια θυμάρι ή ένα κλωνάρι δεντρολίβανο και σιγοβράζεις, ανακατεύοντας, για να μειωθεί στο μισό. Ριξε τα βότανα και χτύπησε με δυό κουταλιές της σούπας μουστάρδα ντιζόν.

Συμβουλές:

Αυτές οι τεχνικές και τα εργαλεία θα πάνε αυτή την απλή συνταγή κοτόπουλου στο επόμενο στάδιο.

Για έξτρα γεύση:

Βάλε βότανα μαζί με μισό λεμόνι ή πορτοκάλι στην κοιλιά του κοτόπουλου πριν ψήσεις, για να δώσεις περισσότερη ζωντάνια.

Για περισσότερο κρατσανιστό:

Τρίψε τα βότανα και 2 κουταλιές της σούπας αλάτι παντού, στη συνέχεια τύλιξε το κοτόπουλο σε μια πλαστική σακούλα και βάλε το στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα πριν το ψήσεις.

Κέρδισε πολύτιμο χρόνο:

Κοτόπουλο σχάρας. Αφαιρείς τη ραχοκοκαλιά και μειώνεις έτσι το χρόνο μαγειρέματος κατά περίπου 30 λεπτά. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνεις είναι να πάρεις ένα ολόκληρο κοτόπουλο και να πεις στον κρεοπώλη σου, να στο κάνει ο ίδιος που σίγουρα ξέρει.

Καλή όρεξη!