Τι έχουμε:
- 1 πακετάκι ταλιατέλες
- 2 μελιτζάνες
- 2 κόκκινες πιπεριές
- 3 κολοκυθάκια
- 150 γραμ. αρακάς φρέσκος
- 2 ντομάτες ώριμες
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 5 κουταλιές λάδι ελιάς
- 1 ποτηράκι λευκό κρασί
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη μαρινάρα:
- 3 κουταλιές λάδι ελιάς
- 3 κουταλιές ξίδι μπαλσάμικο
Τι κάνουμε:
Από το προηγούμενο βράδυ ετοιμάζουμε τη μαρινάρα. Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες, τις πιπεριές, τα κολοκυθάκια και τα αφήνουμε να στραγγίσουν σε ένα σουρωτήρι.
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες και κατόπιν σε λωρίδες, τα κολοκυθάκια σε κύβους και τις πιπεριές σε λωρίδες. Τα βάζουμε όλα σε ένα μπολ με το λάδι ελιάς και το ξίδι μπαλσάμικο, σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο.
Την επόμενη ημέρα βράζουμε τον αρακά σε ένα κατσαρολάκι με νερό, για 10 λεπτά περίπου.
Βγάζουμε το μπολ με τα μαριναρισμένα λαχανικά από το ψυγείο και τα στραγγίζουμε.
Περνάμε την επιφάνεια από ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι που έχουμε βάλει να κάψει στο μάτι της κουζίνας, με το σκόρδο καθαρισμένο, για να αφήσει το άρωμά του.
Κατόπιν ρίχνουμε 3 κουταλιές από το λάδι ελιάς και σοτάρουμε τα μαριναρισμένα λαχανικά και τον βρασμένο αρακά. Οταν τα λαχανικά πάρουν χρώμα, σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τις ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη.
Αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά έως ότου σωθούν τα υγρά της ντομάτας.
Βράζουμε τις ταλιατέλες σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι ελιάς για να μην κολλήσουν.
Στραγγίζουμε τις ταλιατέλες και τις βάζουμε σε μια μεγάλη και βαθιά πιατέλα.
Ρίχνουμε τη σάλτσα με τα ψητά λαχανικά πάνω από τις ταλιατέλες και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Συμβουλή
Εάν οι ταλιατέλες είναι φρέσκιες, τις βράζουμε μόνο για 2-3 λεπτά.
το κατάλληλο κρασί Λευκό Αθήρι.