Κρέπες γεμιστές

16.07.2009
Τις λατρεύουν μικροί και μεγάλοι.

Τι έχουμε:

Για τις κρέπες:

  • 2 ποτήρια γάλα
  • 1 ποτήρι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 αβγά
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλάκι μπέικιν-πάουντερ
  • 2 κουταλιές βιτάμ

Για τη γέμιση:

  • 750 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 μελιτζάνα ψιλοκομμένη
  • 1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
  • 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 ποτηράκι λευκό κρασί
  • 2 ποτήρια ζωμό λαχανικών
  • 4 κουταλιές βιτάμ
  • αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα:

  • 2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
  • 4 ποτήρια ζωμό λαχανικών
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 2-3 κλωναράκια μαϊντανό
  • 3 κουταλιές βιτάμ
  • αλάτι, πιπέρι

Τι κάνουμε:

Για τη σάλτσα, ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι τον πελτέ διαλυμένο στον ζωμό και βράζουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι ολόκληρο, τον μαϊντανό, το βιτάμ, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει έως ότου πήξει.

Βγάζουμε από τη σάλτσα το κρεμμύδι και τον μαϊντανό με ένα πιρούνι και σβήνουμε τη φωτιά.

Για να φτιάξουμε τη γέμιση, λιώνουμε σε μια κατσαρόλα το βιτάμ και σοτάρουμε τον κιμά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα για να μη σβολιάσει.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι να σοταριστεί με τον κιμά και τα σβήνουμε ρίχνοντας λίγο λίγο το κρασί. Αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο σε ένα φλιτζάνι νερό, τον μαϊντανό, τη μελιτζάνα, την πιπεριά, το αλάτι και το πιπέρι. Ρίχνουμε το ζωμό, λαχανικών και αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει για 30-40 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά.

Για να ετοιμάσουμε τις κρέπες, χτυπάμε με το σύρμα σε ένα μπολ το γάλα, το αλεύρι, τα αβγά, το μπέικιν-πάουντερ και λίγο αλάτι έως ότου γίνουν χυλός.

Λιώνουμε το βιτάμ και το βάζουμε σε ένα μικρό μπολ. Βάζουμε στη φωτιά ένα μικρό τηγάνι, βουτάμε ένα πινέλο στο μπολ με το βιτάμ και αλείφουμε το τηγάνι. Χτυπάμε με το σύρμα μια-δυο φορές τον χυλό, γεμίζουμε μια κουτάλα και την αδειάζουμε στο τηγάνι, το οποίο κουνάμε για να απλωθεί ο χυλός ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνειά του.

Ξεκολλάμε την άκρη της κρέπας, περνώντας από κάτω μια σπάτουλα (με προσοχή για να μην την κόψουμε) και τη γυρίζουμε από την άλλη πλευρά για να ροδίσει ελαφρά.

Βγάζουμε την κρέπα με τη σπάτουλα, την ακουμπάμε σε μια πιατέλα και συνεχίζουμε έως ότου τελειώσει ο χυλός.

Βάζουμε στο κέντρο κάθε κρέπας δυο κουταλιές από τη γέμιση, διπλώνουμε τις δυο άκρες της, τη μια πάνω στην άλλη, για να σκεπάσουμε τη γέμιση.

Αλείφουμε με βιτάμ ένα πυρίμαχο σκεύος, βάζουμε τις κρέπες τη μια πλάι στην άλλη και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά περίπου, για να γκρατιναριστούν.

Σερβίρουμε τις κρέπες περιχύνοντας με τη σάλτσα ντομάτας.

Συμβουλή
Αν σκιστούν μερικές από τις κρέπες, ρίχνουμε επάνω στο σχίσιμο λίγο χυλό για να το καλύψει.

το κατάλληλο κρασί Ξινόμαυρο.