Τι έχουμε:
- 2 μικρά ορτύκια
- 2 μήλα Pink Lady...
- 2 φλιτζ. κάστανα
- 1 φλιτζ. σταφύλια, πράσινα
- 3-4 κρεμμυδάκια για στιφάδο
- 2 γλυκοπατάτες
- 1/2 φλιτζ. μαργαρίνη
- 1/2 φλιτζ. ξίδι, μπαλσάμικο
- 2 κουταλιές ζάχαρη
- αλάτι
- πιπέρι
Για το γαρνίρισμα:
- κλωναράκια μαϊντανού
Τι κάνουμε:
Πλένουμε τα κάστανα, τα στραγγίζουμε και χαράσσουμε το πάνω μέρος τους σε σταυρό. Τα ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα με βραστό νερό και τα βράζουμε για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
Στη συνέχεια, τα στραγγίζουμε και αφού κρυώσουν λίγο, τα ξεφλουδίζουμε.
Εν τω μεταξύ, πλένουμε τα ορτύκια και τα στραγγίζουμε. Κατόπιν, πλένουμε τα Pink Lady..., τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, τα κόβουμε στα τέσσερα, τα ξεφλουδίζουμε, βγάζουμε τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε κομματάκια. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια σε ένα κατσαρολάκι με βραστό νερό, τα ζεματίζουμε για περίπου 2 λεπτά, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα πιέζουμε με τα δάχτυλά μας, για να βγει η εξωτερική τους φλούδα.
Πλένουμε τις γλυκοπατάτες, τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε κομμάτια.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε τη μισή από τη μαργαρίνη και σοτάρουμε τα ορτύκια μέχρι να ροδίσουν. Τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και συνεχίζουμε να τα σοτάρουμε, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να καραμελώσουν. Σβήνουμε με το μπαλσάμικο, προσθέτουμε τα μήλα, τα κρεμμυδάκια, τα πράσινα σταφύλια, τα κάστανα, 1 φλιτζάνι νερό, αλάτι, πιπέρι και τα σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε μία γάστρα, προσθέτουμε την υπόλοιπη μαργαρίνη, τις γλυκοπατάτες και τη σκεπάζουμε.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά.
Δέκα λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, βγάζουμε το σκέπασμα και αφήνουμε να πάρουν χρώμα.
Βγάζουμε τη γάστρα από τον φούρνο και σερβίρουμε, γαρνίροντας με κλωναράκια μαϊντανού.
Συμβουλή
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κοτόπουλο αντί για ορτύκια.
Το κατάλληλο συνοδευτικό Αφρώδης οίνος.